İşitme cihazının nasıl çalıştığını anlatan bir kişi

İşitme cihazlarının dijital ürünler hale gelmesiyle, cihazların işitme sorunlarını giderme kapasiteleri oldukça yükselmiştir. Bu sebeple, eskiden az insan tarafından kullanılan işitme cihazları, işitme kaybı yaşayan kişiler arasında yaygın bir biçimde kullanılmaya başlanmıştır.

İşitme cihazlarının daha çok insan tarafından tercih edilmesi, cihaz üreticileri arasındaki rekabeti arttırmış, bu durum piyasaya daha güçlü ve daha teknolojik ürünlerin sürülmesine sebep olmuştur. Her geçen gün daha fonksiyonel hale gelen işitme cihazları, bir yandan da kullanım kolaylığı sağlayan özelliklerle geliştirilmektedir.

Bu yazıda, dijital işitme cihazı nasıl çalışır diye merak eden okurlar için, bu cihazların çalışma prensibi üzerine detaylı bilgiler verilmiştir. Ayrıca işitme cihazı kullanmaya yeni başlayanların sıkça sorduğu, işitme cihazı nasıl alınır, işitme cihazı tamiri nasıl yapılır ve işitme cihazı nasıl takılır ve nasıl temizlenir gibi sorular da yanıtlanmıştır.

İşitme Cihazı Nasıl Çalışır?

İşitme cihazları, tıbbi yöntemlerle işitme kaybı tedavisinin mümkün olmadığı durumlarda kullanılan, oldukça karmaşık bir yapıya sahip cihazlardır.

Uzun yıllar ses dalgalarını analog olarak toplayıp yükselten işitme cihazları, dijital teknolojilerin gelişmesiyle birlikte oldukça gelişti ve yaygınlaştı.

Günümüzde kullanılan işitme cihazlarının neredeyse tamamı dijitaldir ve 150 yıl önceki muadillerinden çok daha küçük boyutlara sahiptir. 

İşitme cihazları, birçok parçanın bir araya gelmesiyle oluşur. Bu parçaların bazıları, seslerin seviyesinin yükseltilebilmesi için çok önemlidir ve her cihazda en az bir adet bulunur. Aşağıda, işitme cihazı nasıl çalışır diye merak edenler için, bir işitme cihazını oluşturan temel parçalar hakkında önemli bilgiler verilmiştir.

Mikrofon

Bazı işitme cihazlarında birden çok bulunan mikrofon, ses dalgalarını toplar ve amplifikatöre iletir. Bazı işitme cihazlarında oldukça gelişmiş mikrofonlar kullanılır ve bu mikrofonlar çok hızlı bir şekilde sesleri ayırt edip, gürültü oluşturan ve işitmeyi zorlaştıran sesleri baskılayabilir.

Dijital İşlemci

Günümüzde kullanılan işitme cihazlarının sahip olduğu en önemli parça dijital işlemcidir. Dijital işlemci, mikrofon ve amplifikatör arasında görev yapar, ve mikrofondan gelen sesleri ayrıştırıp, çeşitli frekans değişiklikleriyle dijital sinyallere dönüştürür. Daha sonra sinyaller, amplifikatöre iletilir.

Amplifikatör

Bu bölümde, işlemciden gönderilen ses sinyallerinin seviyesi yükseltilir ve sesler beyne iletilmek üzere hoparlöre gönderilir. Uzun bir süre işitme cihazlarının boyutlarının küçültülmesini en çok zorlaştıran parça amplifikatördü. Fakat son yıllarda amplifikatör boyutları da oldukça küçültülmüş ve bu sayede güçlü kanal içi işitme cihazları üretilmeye başlanmıştır.

Güç Kaynağı

Bu bölüm, işitme cihazının çalışmasını sağlayan pilin bulunduğu bölümdür. Güç kaynağına ayrılan bölüm büyüdükçe, cihazda daha güçlü piller kullanılır ve işitme cihazı hem performans hem de pil ömrü açısından daha verimli hale gelir. 

İşitme cihazlarında eskiden cıva içeren piller kullanılıyordu. Fakat civanın insan sağlığına zararlı hakkında güçlü bulgular oluştukça bu pillerin kullanımı azaldı ve sonuç olarak cıva içeren piller işitme cihazlarında tercih edilmemeye başlandı.

Daha sonra, bu piller yerine çinko-hava karışımından oluşan ve insan sağlığına olumsuz etkileri olmayan piller kullanılmaya başlandı ve çok uzun yıllar boyunca tüm işitme cihazlarında bu piller kullanıldı.

Son yıllarda, bazı işitme cihazı üreticileri, kulak arkası işitme cihazlarında lityum-iyon piller kullanmaya başladı.

Bu pillerin en önemli özelliği tekrar şarj edilebilir olmalarıdır. Önümüzdeki yıllarda lityum-iyon pillerin kullanımının yaygınlaşması ve şarj edilebilir işitme cihazı seçeneklerinin artması beklenmektedir.

İşitme Cihazı Ses Ayarı Nasıl Yapılır?

İşitme cihazlarında ses ayarı yapmanın birden fazla yolu vardır. Kullandığınız işitme cihazında ses ayarının nasıl yapılacağını öğrenmenin en kolay yolu, kullanma kılavuzunu incelemektir. Henüz işitme cihazı edinmemiş birçok kişi, işitme cihazı ses ayarı nasıl yapılır sorusunun cevabını merak eder. 

Kulak arkası işitme cihazları, genellikle gövde üstündeki düğmeler ile manuel ses ayarlaması yapılmasına olanak sağlar. Bazı cihazlarda ses ayarı düğmesinin yanında, daha önceden kaydedilmiş programlar arasında geçiş yapılabilecek başka bir tuş daha vardır.

Bu düğmeler, kulak arkası işitme cihazlarını ayarlamayı çok kolay bir hale getirdiği için, birçok kişi bu tip cihazları tercih eder.

Kulak içi ve kanal içi işitme cihazlarını kulağa takmak ve çıkarmak biraz el becerisi isteyebilir.

Ayrıca bu cihazlar oldukça küçük olduklarından, üzerlerine tuş yerleştirmek de mümkün değildir. Birçok işitme cihazı üreticisi, kulak içi ve kanal içi işitme cihazlarının ses ayarı işlemini kolaylaştırmak için uzaktan kumandalar üretmektedir. Bu kumandalar yardımıyla, cihazı kulağınızdan çıkarmadan tercih ettiğiniz ayarları yapabilirsiniz.

Bunun dışında, son yıllarda gittikçe yaygınlaşan ve işitme cihazı alacak kişilerin göz önünde bulundurması gereken başka bir yöntem de, akıllı telefonlar ile ses ayarı yöntemidir.

Önde gelen işitme cihazı markaları, özellikle Android ve iOS işletim sistemine sahip cihazlar için telefon uygulamaları geliştirirler. Bu uygulamalar sayesinde cihazın ses ayarı kolayca yapılabileceği gibi, pek çok ek özellik de kullanılabilir.

İşitme Cihazı Nasıl Takılır?

İşitme cihazlarının kulağa nasıl takılacağı, işitme cihazının türüne göre değişiklik gösterir. Kulak arkası ve kulak içi işitme cihazlarını kulağa takmak oldukça kolaydır.

Bu iki tür cihazı da kulağa takmadan önce, kulağın ve cihazın temiz olduğundan emin olmak gerekir. Daha sonra işitme cihazı açık konuma getirilir ve uygun konuma gelecek şekilde kulağa oturtulur.

Pek çok kişi, kanal içi işitme cihazı nasıl takılır diye merak eder ve bu cihazları kulağa takmanın zor olduğu düşünür. Kanal içi işitme cihazlarını kulağa takmak, bir miktar el becerisi gerektirir. Fakat birkaç denemeden sonra işlem oldukça kolaylaşır.

Kanal içi işitme cihazı kullanan kişilerin, işitme cihazını iyice ittirmesi ve cihazın kulağa tam uyum sağladığını hissetmesi gerekir. Bu durum, kullanıcı cihaza alışana kadar biraz zorluğa sebep olabilir.

İşitme Cihazı Nasıl Temizlenir?

İşitme cihazları, yanlış yöntemlerle temizlendikleri zaman zarar görebilir ve tamire ihtiyaç duyabilirler. İşitme cihazı nasıl temizlenir diye merak eden kişilerin, cihazlarını temin ettikleri işitme merkezlerinden bilgi almaları, olası sorunları önlemek açısından faydalıdır.

Bazı işitme cihazları alkol bazlı olmayan ıslak mendillerle temizlenebilir. Bazı işitme cihazları ise kuru bezler kullanılarak temizlenmelidir. İşitme cihazının parçalarının nemli olması istenmeyen bir durum olduğu için, işitme cihazı temizlendikten sonra bir süre kurumaya bırakılmalı ve çalıştırılmamalıdır. 

Piyasada işitme cihazı temizliği için özel olarak üretilen birçok ürün vardır. Bazı temizleme fırçaları ve nem alma tabletleri, olası sorunların engellenmesini sağlar ve işitme cihazlarının kullanım ömrünün uzun olmasına yardımcı olur.

DİĞER MAKALELER

Whatsapp Hattı HEMEN ARAWHATSAPP