İşitme cihazı; kulağın içine veya kulağın arkasına takılan, seslerin daha iyi duyulmasını ve anlaşılmasını sağlayan elektronik cihazdır. İşitme kayıpları, medikal veya cerrahi olarak tedavi edilemediği zamanlar işitme cihazı kullanma aşamasına geçilmelidir.

İşitme cihazı; mikrofon, amplifikatör ve hoparlör olmak üzere 3 temel parçadan oluşur. Mikrofon çevredeki sesleri toplayarak amplifikatöre iletir. Amplifikatör sayesinden sesler yükseltilerek hoparlöre iletilir. Hoparlör ise yükseltilen sesleri kulağa iletir.

İşitme cihazı seçimi yapılırken hastanın anatomik olarak kulak yapısına, işitme kaybının derecesine, işitme kaybının tipine, motor becerisine, yaşına, sosyal yaşam biçimine, ekonomik durumuna, kulak kiri oluşum sıklığına göre karar verilir.

İşitme Cihazı Markaları

İşitme cihazları, kişide işitme kayıplarının olması durumunda kullanılan özel aletlerdir. Bu cihazlar sayesinde sesin şiddeti arttırılarak kişinin işitme cihazının sesini duyması sağlanır. İşitme sorunu olan bireylerin bu sorundan kurtulmaları adına dünyada ve ülkemizde adını duyuran işitme cihazı markaları ile çalışıyoruz.Farklı markalara ait her özellikte işitme cihazlarını sitemizde bulabilirsiniz.

1- Starkey İşitme Cihazları

Starkey İşitme Cihazı Teknolojileri, Amerika merkezli faaliyet göstermektedir. Dünyada 1967 yılından bu yana dijital işitme sistemleri alanında faaliyet göstermektedir. Günümüzde yenilikçi tasarımları, estetik işitme cihazı projeleri ile sektörde öne çıkan firmalar arasındadır.Starkey faaliyetlerini “Daha iyi duy. Daha iyi yaşa.” Sloganıyla yürütmektedir. Ayrıca işitme sorunu olan kişiler için en kaliteli işitme deneyimi sağlayabilmek adına sürekli olarak arge çalışmalarını yürütmeye devam ediyor.

2- Interton İşitme Cihazları

İşitme cihazları içinde uygun fiyatı ve kaliteyi bir arada arıyorsanız Interton ürünlerini inceleyebilirsiniz. Firma işitme teknolojileri alanında 50 yılın üzerinde deneyime sahiptir. Günümüzde dünyanın birçok ülkesinde faaliyet göstermektedir.Interton en yeni teknoloji işitme cihazlarını piyasaya sürmektedir. Ayrıca tüm ürünlerde temel odak noktalarından biri hastaları işitme cihazlarını kolay kullanabilmesidir. Herkesin kullanabileceği işitme cihazı çeşitleri için markanın ürünlerini inceleyebilirsiniz.

3- Audifon

Audifon, Almanya menşeli çalışan bir işitme cihazı şirketidir. Almanya’da faaliyet gösteren tek işitme cihazı markasıdır. İşitme uzmanları çalışmalarıyla yeni nesil işitme cihazları piyasaya sürmektedir. İşitme cihazlarını kullanan kişilerin yaşam kalitelerini arttırmak temel amaçtır.Audifon işitme cihazlarında 10 k HD ses, sahne algılama, adaptif ses ayarı, adaptif feedback ayarı, adaptif gürültü önleyici, canlı dinleme, kulak uğultusu (tinnitus) baskılama gibi birçok özelliği bulabilirsiniz.

4- NuEar İşitme Cihazları

NuEar işitme cihazları 1976'dan beri ülkenin dört bir yanındaki insanların yaşamlarını iyileştiriyor. Yüzlerce işitme uzmanından oluşan NuEar sağlayıcı ağı artık ülke çapında yayılıyor. NuEar sadece daha iyi işitme sunmuyor. Nerede olursanız olun veya nereye giderseniz gidin, NuEar’ın yanınızda olacağını bilmenin rahatlığını yaşayın

İşitme Cihazı Stilleri

Kulak Arkası İşitme Cihazı (BTE): Kulak arkası işitme cihazları kulak kepçesinin üzerine yerleşir ve kulak kalıbı ile ses kulağı iletilir. Çok hafif dereceden çok ileri derece kayba kadar rahatlıkla kullanım sağlayacak geniş bir yelpazeye sahip işitme cihazı modelidir. Pediatrik grupta mutlaka kulak arkası işitme cihazı tercih edilmelidir. Kulak arkası işitme cihazı yönlü mikrofonlara sahip olmasının yanında şarjlı işitme cihazı modelleri de mevcuttur.

Receiverlı Kulak Arkası İşitme Cihazları (RIC/RITE) : Küçük bir tel, işitme cihazını hoparlöre bağlar ve hoparlör kulağın içerisindedir. Çok hafif dereceden ileri derece kayba kadar bir kullanım sağlar. Bu tür işitme cihazlarında hoparlör ve mikrofon birbirinden uzak olduğu için feedback oluşma riski daha azdır. Kozmetik açıdan avantajlıdır. Şarj edilebilir modelleri mevcuttur.

Kulak İçi İşitme Cihazı (ITE): Kulak içi işitme cihazı konkaya yerleşen işitme cihazı türüdür. Çok hafif dereceden orta derece kayba kadar bir kullanım sağlar. Pil boyutu kanal içi işitme cihazlarına göre daha büyük olduğu için hem yaşlı bireylerin pili takıp çıkarması daha kolaydır hem de pil ömrünün daha uzun olması gibi özelliklere sahiptir. Şarj edilebilir modelleri mevcuttur. Kozmetik açıdan avantajlıdır.

Kanal İçi İşitme Cihazı (ITC, CIC, IIC): Kanal içi işitme cihazı kulak kanalına yerleştirilen işitme cihazı türüdür. Çok hafif dereceden orta derece kayba kadar bir kullanım sağlar. İşitme cihazının pil boyutu kulak içi işitme cihazına göre daha küçüktür bu yüzden yaşlı hastaların kullanımı daha zordur. Sesin lokalizasyonu açısından kulak kepçesinin avantajlarından faydalanılır. Kozmetik açıdan avantajlıdır.

İşitme cihazını ilk kez kullanan bireylerde cihaza alışmak biraz zaman alabilir fakat işitme cihazını kullandıkça bireylerin dinleme becerilerinde ve konuşmayı anlama skorlarında bir artış meydana gelir. İşitme cihazına alışma süresini kısaltmak için işitme cihazının düzenli olarak kullanılması, işitme kaybının ve işitme cihazının kontrollerinin sürekli yapılması gereklidir.

İşitme Cihazı Tarihçesi

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, işitme cihazlarının arkasındaki teknoloji, bugünkü haline gelmeden önce birçok revizyondan geçmiştir. İşitme cihazının tarihi o kadar hızlı ilerledi ki ilk hallerini hatırlamak bile zordur.

İlk işitme cihazı, seslerin yüksekliğini, frekansını ve bozulmasını kontrol edebilen teknolojiyi içeren Alexander Graham Bell'in 1876'da telefonu icat etmesi sayesinde tasarlanmıştır . Ses dalgalarını kulağa yönlendirmek için tasarlanmış boru şeklindeki bu cihaz 'kulak trompet' olarak isimlendirilmiştir. Kulak trompetleri, işitmeyi artırmak için kişinin elini kulağının arkasına götürmesinin bir uzantısı olarak tasarlamıştır. Günümüzdeki işitme cihazlarından farklı olarak, bu büyük huniler ahşap, hayvan boynuzları, salyangoz kabukları, gümüş veya sac gibi malzemelerden yapılmıştır. Kulak trompetleri estetik açıdan etkileyici görünse de, bu pasif amplifikasyon konilerinden uzaklaşmaya büyük bir ihtiyaç vardı. Böylece mucitler daha iyi bir şey yaratmak için çalışmaya başladılar.

1898'de Miller Rees Hutchinson, karbon verici kullanan ilk taşınabilir işitme cihazı olan Akouphone'u icat etti. Karbon vericinin kullanılması yoluyla, bir elektrik akımı zayıf bir sinyal alabilir ve onu güçlü bir sinyale dönüştürebilir. Ayrı bir mikrofon, amplifikatör, kulaklık ve (çok uzun sürmeyen) pilden oluşan cihaz, hantal ve kullanımı zordu. Buna rağmen, cihaz inanılmaz bir başarı elde etti ve Amerikan basını tarafından bir “mucize” olarak övüldü.

1920'de Donanma mühendisi Earl Hanson, Vactuphone adlı ilk vakum tüplü işitme cihazının patentini aldı. Cihaz, konuşmayı elektrik sinyallerine dönüştürmek için telefon vericisini kullandı ve daha sonra alıcı aracılığıyla güçlendirildi. O kadar başarılıydı ki, vakum tüplü işitme cihazları 1923'ten itibaren ABD pazarında mevcuttu. Teknolojide sıklıkla olduğu gibi, en iyi minyatürleştirme tekniklerini geliştirme rekabeti gelişmeye yardımcı oldu. Cihazlar 1930'lar boyunca küçüldü ve küçüldü, 1936'dan itibaren giyilebilir olarak satıldı ve halk arasında hızla popülerlik kazandı.

İşitme cihazı tarihinde önemli buluşlardan biri de Transistörler’dir. 1948'de sahneye çıktılar ve birçok açıdan gözle görülür şekilde üstün oldukları için vakum tüplerini hızla değiştirdiler. Daha az pil gücü gerektiriyorlardı ve vakum tüplerine göre küçüktüler.  Ancak üreticiler, transistörlerin sağladığı faydalar konusunda o kadar heyecanlandılar ki, transistör işitme cihazları üzerinde yeterli testler yapmadılar. Bir müşterinin satın almasından birkaç hafta sonra, transistörün çalışmasını engelleyen nem nedeniyle problemler yaşadılar. Bu, vücut ısısının neden olduğu problemlerle mücadele etmek için koruyucu bir kaplamanın ve silikon transistörün geliştirilmesine yol açtı.

1960'larda Bell Laboratuvarları, dijital bilgisayar teknolojisini kullanarak işitme cihazları üretmeye başladı. Bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler arttıkça, dijital işitme cihazı teknolojisindeki gelişmeler de arttı. 1970 yılında, işitme cihazı teknolojisinin çok daha küçük olmasına izin veren mikroişlemci icat edildi. 1979'da Daniel Groupe, yardım kullanıcısının iletimi çevrelerine göre ayarlamasına izin veren bir teknoloji yarattı.

İşitme cihazı teknolojisi, kulak trompetinden tamamen dijital teknolojiye kadar büyük ilerlemeler kaydetti. Araştırma devam ettikçe, teknolojinin gelişmeye devam edeceğine ve dünya çapında işitme kaybıyla yaşayan milyonlarca insan için hayatı biraz daha kolaylaştırmaya devam edeceğine şüphe yok.







Whatsapp Hattı HEMEN ARAWHATSAPP