İletim tipi işitme kaybı nedir sorusu, söz konusu hastalıktan dolayı işitme kayıpları yaşayan kişiler tarafından merak edilen bir sorudur. Kulağın farklı bölümlerinde meydana gelen sorunlar, farklı tipte işitme kayıplarına neden olabilirler. İletim tipi işitme kaybı, sinirsel tip (sensörinöral) işitme kaybına göre daha az görülen fakat yine de her yaştan insanın yaşamını etkileyebilen bir işitme sorunudur. Genelde kolayca tedavi edilebilen bu hastalık, bazen ciddi duyma sorunlarının başlangıcı da olabilir.
Bu yazıda, iletim tipi işitme kaybı hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. Bu hastalığın ne gibi sebeplerden oluşabileceği ve anlaşılması için nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi konular incelendikten sonra, hastalığın tedavi yöntemlerinden bahsedilmiştir. Unutulmamalıdır ki, işitme sorunları mutlaka uzmanlar tarafından teşhis ve tedavi edilmesi gereken hastalıklardır. Bu sebeple, bu yazıdaki belirtileri taşıdığından şüphe duyan kişilerin bir uzmana başvurması oldukça önemlidir.
İletim Tipi İşitme Kaybı Nedir?
Kulağın üç bölümünde (dış kulak, orta kulak, iç kulak) ortaya çıkan sorunlar, işitme kayıpları da dahil olmak üzere birçok kulak hastalığına sebep olurlar. Kulak anotomisi oldukça karışık ve hassas yapılardan oluştuğundan, bu bölgenin sağlıklı olup olmadığının takip edilmesi oldukça önemlidir. İşitme sorunlarının en çok ortaya çıktığı bölüm iç kulaktır. Bu bölümde kaynaklı olarak ortaya çıkan işitme kayıpları sensörinöral tiptedir. İç kulakta herhangi bir problem olmadığı halde, dış ve orta kulakta meydana gelen işitme kayıpları, iletim tipi işitme kaybı olarak adlandırılır. Bu hastalığa sahip kişiler, özellikle yumuşak sesleri duymakta zorluk çekerler. Hastalığın kaynağına bağlı olarak geçici veya kalıcı işitme sorunları oluşabilir. Ayrıca bu hastalık, sinirsel tip işitme kaybıyla birlikte de gerçekleşebilir. Bu durum, karışık tip duyma kaybı olarak adlandırılır ve genelde ilerleyen yaşlarda ortaya çıkar.
İletim Tipi İşitme Kaybı Neden Olur?
İletim tipi işitme kaybına sebep olan birçok sorun vardır. Bu sorunlar kulağın hangi bölgesinde meydana geldiklerine göre sınıflandırılırlar. Doğru tedavinin uygulanabilmesi için kişilere bir uzman tarafından detaylı tetkiklerin yapılması oldukça önemlidir. Dış kulakta gerçekleşen sorunlar genelde daha hızlı tedavi edilebilirken, orta kulaktan kaynaklanan bazı sorunların tedavi edilmesi zaman alabilir.
Kulak kiri veya kulak yoluna sıkışmış bir nesne, iletim tipi işitme kaybının dış kulakta gerçekleşen en yaygın nedenlerinden biridir. Kulak kanalının daralması veya buna benzer kulak yapısı bozuklukları da bu hastalığın sebebi olabilir. Özellikle yaz aylarında görülen, yüzme sonrası kulak içinde sıvı kalması durumu da geçici bir süreliğine iletim tipi işitme kaybını ortaya çıkarabilir. Kulak kanalında gerçekleşecek birçok enfeksiyon da bu hastalığın yaygın sebepleri arasındadır. Örneğin yüzücü kulağı adı verilen enfeksiyon hastalığı, sıklıkla geçici işitme kaybı ile birlikte görülür. Son olarak, yukarıdakilerden daha nadir görülse de, kulağın büyümesine sebep olan kemikli bir lezyon da dış kulak kaynaklı işitme kayıplarının nedeni olabilir.
Orta kulaktan kaynaklanabilecek işitme kayıpları ise, genelde kulak zarıyla ilgili sorunlarla ilişkilidir. Kulak zarının delinmesi veya yaralanması sıklıkla karşılaşılabilen problemler arasındadır. Ayrıca kulak zarında kalınlaşma ve kulak içi basıncının olağan seviyenin üstüne çıkması sonucu kulak zarının çökmesi durumu da iletim tipi işitme kaybına sebep olabilir. Orta kulakta kemik yapısının bozulmasına sebep olan ve otoskleroz adı verilen kalıtsal bir hastalık ve orta kulak kemiğinde gerçekleşen başka bazı yapı bozuklukları da iletim tipi işitme kaybına neden olan sebepler olarak sayılabilir. Aynı şekilde orta kulakta bulunan hücrelerin normalden fazla büyümesi de seyrek karşılaşılan bir işitme kaybı sebebidir. İç kulakta gerçekleşebilecek hemen her türlü enfeksiyon da iletim tipi işitme kaybının ortaya çıkmasıyla sonuçlanabilir.
İletim Tipi İşitme Kaybı Nasıl Anlaşılır?
Kulaklardan birinde veya her ikisinde aniden gelişen işitme kaybı, iletim tipi işitme kaybının en sık görülen sebebidir. İşitme kaybının hafif başlayıp gittikçe artması da genelde bu hastalığın belirtilerinden biri olarak görülür. Eğer kişilerin televizyonun ya da bilgisayarın sesini her zamankinden daha fazla açmaları gerekiyorsa, bu durum muhtemelen işitme kaybının ilk belirtisidir.
Kulakların her ikisinde ya da birinde hissedilen basınç veya ağrı, iletim tipi işitme kaybıyla birlikte görülebilir. Kulaktan gelen kötü bir koku ve kulak yolundan dışarıya sıvı akması da ciddi enfeksiyon belirtileri arasındadır. Tüm bu belirtiler, iletim tipi işitme kaybına neden olabileceği gibi farklı hastalıklarla da ilişkili olabilirler. Bu sebeple bu belirtilerden herhangi birisine sahip olduğunu düşünen kişilerin vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmaları, erken teşhis açısından oldukça önemlidir.
İletim Tipi İşitme Kaybı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bir Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından gerçekleştirilen tetkikler sonucunda hastanın iletim tipi işitme kaybına sahip olduğu belirlenirse, hastalığın sebebine bağlı olarak doğru tedavi yöntemi uygulanır. Bazı durumlarda işitme kaybı kendiliğinden geçse de, çoğu durumda bir tedaviye ihtiyaç duyulur. Nadiren de olsa işitme kaybı kalıcı hale gelmiş olabilir.
Eğer duyma dış kulak yolunda gerçekleşen bir tıkanıklıktan kaynaklanıyorsa, tıkanıklığa sebep olan nesnenin veya kirin temizlenmesi ile sorun çözüme kavuşturulabilir. Dış ve orta kulakta gerçekleşen enfeksiyonların ortaya çıkardığı işitme kaybını tedavi etmek için hastaya antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Kulak yolu veya iç kulakta gerçekleşen bazı yapısal bozuklukların tedavisi için ise cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir.
İşitme kaybını tedavi etmenin mümkün olmadığı durumlarda, duyma kalitesini arttırmak için bir işitme cihazına ihtiyaç duyulabilir. Eğer böyle bir ihtiyaç ortaya çıkarsa, teşhisi gerçekleştiren uzman tarafından hastaya en uygun işitme cihazı belirlenir. İşitme kaybının kaynağı ve ciddiyetine göre değişmekle birlikte, kulak arkası işitme cihazı ya da cerrahi işlem gerektiren bir işitme cihazı, hastaların işitme kayıpları için çözüm olarak kullanılabilir.
İletim tipi işitme kaybı genel olarak tedavisi mümkün olan sorunlardan kaynaklanır. Ancak söz konusu işitme kaybı tedavi edilmediğinde hem başka sorunlara sebep olabilir, hem de işitme kaybını arttırarak kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu sebeple işitme kaybından şüphelenilen durumlar hafife alınmamalı, bu sorunları yaşayan kişiler mutlaka bir uzmana danışmalıdırlar.
Kaynakça
- “Conductive Hearing Loss: Causes, Symptoms, and What You Can Do.” WebMD, WebMD, https://www.webmd.com/connect-to-care/hearing-loss/causes-and-symptoms-of-conductive-hearing-loss.
- Mroz, Mandy. “Do You Know the Three Main Types of Hearing Loss?” Healthy Hearing, Healthy Hearing, 20 Dec. 2022, https://www.healthyhearing.com/help/hearing-loss/types.
- “Conductive Hearing Loss.” American Speech-Language-Hearing Association, American Speech-Language-Hearing Association, https://www.asha.org/public/hearing/conductive-hearing-loss/#:~:text=A%20conductive%20hearing%20loss%20happens,this%20type%20of%20hearing%20loss.
- Behring, S. “What Is Conductive Hearing Loss?” Healthline, Healthline Media, 29 Sept. 2021, https://www.healthline.com/health/general-use/conductive-hearing-loss#risk-factors.