Ani işitme kaybı neden olur kapak görseli

Bir anda ortaya çıkan işitme kaybı ya da geçici duyu kaybı sonucunda kişiler endişelenebilirler.

Genellikle 3 gün boyunca tek taraflı çınlama ve uğultunun eşlik ettiği iç kulak işitme kaybı, ani işitme kaybı olarak adlandırılır. 

Ani işitme kaybının nedeni tam olarak bilinmese de, ilgili rahatsızlığa neden olan unsurlar viral enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi sorunları ve damarsal problemler olarak sıralanabilir.

Bunların yanı sıra söz konusu rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olan farklı unsurlar da vardır.

Tek taraflı işitme kaybı, hastaların işitmelerinde birtakım sorunların ortaya çıkması doğrultusunda anlaşılır. Bu doğrultuda hastalığa sahip olan kişilerin kulaklarında uğultulu ve gürültülü sesler ortaya çıkar. 

Ani işitme kaybı rahatsızlığından şikayetçi olan kişilerin acilen muayene olmaları gerekir. Muayenenin geciktirilmesi durumunda hastalar, dengesizlik ve kalıcı işitme kaybı gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. 

Ani işitme Kaybı Nedir?

Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları, kabakulak, kızamık gibi viral enfeksiyonların iç kulağa zarar vermesi sonucu ortaya çıkan işitme kaybı, İdiopatik Ani Sensorinöral İşitme Kaybı olarak da adlandırılır. Ani işitme kaybı, adından da anlaşılacağı üzere kişilerin işitme duyularını bir anda kaybetmelerine neden olur.

Ani işitme kaybı infografiği

Rahatsızlığa sahip olan kişiler, bir sabah uyandıklarında bu durumu yaşadıklarını fark edebilirler. Hastalığı yaşayan kişiler, yaşadıkları sorunu tarif etmekte zorlanırlar ve işitme kaybı yaşadıkları için endişelenirler.

Rahatsızlığın yaşanması durumunda endişelenmek ve duruma fazla tepki vermek yerine acilen uzman doktorlara görünmek gerekir. 

İşitme kaybı, kulakta uğultu, çınlama ve gürültülü seslerin ortaya çıkması olarak da özetlenebilir. Ani işitme kaybı tanısı, hastalara odyolojik inceleme ya da işitme testi denilen muayene yöntemi ile konulur.

İşitme testinde, normal değerler dışında değer gözlenen hastalar, uzmanlar tarafından incelemeye alınırlar. Bu tanı, ilgili kişilere uzman odyologlar tarafından konulur ve kişilerin hastalık öyküsü alınarak tedaviler gerçekleştirilir.

Tedavide farklı yöntemler kullanıldığından, kişilerin hastalık öykülerinin alınması oldukça önemlidir. İlgili tedaviler, profesyonel ve steril hastane ortamlarında gerçekleştirilir. Hastanın yaşı ve kilosu gibi unsurlar da tedavinin seyrini belirleyen kriterler arasında yer alır. 

Ani işitme Kaybı Neden Olur?

Ani işitme kaybı neden olur sorusu, ilgili rahatsızlığı yaşayan kişiler tarafından sıklıkla sorulur. Bu hastalığın ortaya çıkmasına sebep olan tek bir neden olmadığı söylenebilir.

Hastalık bir anda ortaya çıktığından, kişiler hastalığa anlam vermekte zorlanabilirler. Bu durumda hastalık için çok endişelenmemek ve panik olmamak gerekir.

Ani işitme kaybı nedenleri arasında genellikle viral hastalıklar bulunsa da, bağışıklık sistemi rahatsızlıkları ve damarsal olaylar gibi hastalıklar da söz konusu işitme kaybının ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Bu temel nedenler dışında, işitme kaybı sorunlarının ortaya çıkmasına neden olan farklı etkenler de vardır. Bu etkenler arasında kazalar ve kulak yaralanmaları da yer alır. 

Bazı durumlarda ise kişilerin iç kulaklarında bulunan sıvıda basınç artışları yaşanabilir ve bu durumda ortaya çıkan belirtiler, tek taraflı işitme kaybı ile karıştırılabilir.

İç kulaktaki sıvı basıncında değişikliklerin gözlenmesi de kişilerin işitme kaybı yaşamalarına neden olabilir.

Hastalığa net tanının konulabilmesi için hastaların hastanelere başvurmaları gerekir. Uzman odyologların muayeneleri sonucunda söz konusu rahatsızlık gözlenen kişiler, bünyelerine uygun tedavi yöntemleri ile tedavi edilirler.  

Ani İşitme Kaybı İyileşme Belirtileri

Tek taraflı işitme kaybı yaşayan kişiler, uzman doktorlar tarafından muayene edilmelerinin ardından çeşitli iyileşme belirtilerini gösterirler.

İyileşme belirtilerini gösteren kişilerin doktorların talimatlarına birebir uymaları, eski işitme sağlıklarına yeniden kavuşmaları için oldukça önemlidir. İyileşme belirtilerinin ortaya çıkması, doktorlara hızlı bir şekilde başvurulmasının yanı sıra işitme kaybının tipine de bağlıdır.

İşitme kaybı tek taraflı ya da çift taraflı olarak ortaya çıkabilir. Çift taraflı ani işitme kaybı yaşayan kişilerin durumları, tek taraflı işitme kaybı yaşayanlara oranla daha kritiktir. Bu hastalarda daha ciddi problemlerin gözlemlenmesi daha olasıdır.

Ani işitme kaybı olan bir kişi doktor tarafından muayene ediliyor 

Tam sağırlık yapmayan, tek taraflı olan ve çınlama ve dengesizlik gibi sorunlara yol açmayan ani işitme kayıplarının iyileşme şansı ise daha fazladır. Ayrıca ek sistemik hastalığı olmayan genç hastaların da iyileşme oranının daha yüksek olduğu gözlenmiştir.

Ani işitme kaybı belirtileri şu şekilde sıralanır:

  • Kulak çınlaması
  • Kulak uğultusu
  • Dengesizlik
  • İşitmede azalma
  • Kulakta doluluk hissi
  • Baş dönmesi
  • İletişimde zorlanma

Bazı durumlarda hastalar, muayene ya da tedavi olmasalar da iyileşme belirtileri gösterebilirler. Fakat belirtileri gösteren kişilerin her ihtimale karşı uzmanlara görünmeleri önerilir. 

Ani İşitme Kaybı Tedavisi

Ani işitme kaybı tedavisi, uzman odyologların aldığı kararlar doğrultusunda gerçekleştirilir. Tedavi yönteminin uygulanmasından önce kişilerin hastalık öyküsü alınır ve buna uygun olarak tedaviler gerçekleştirilir.

Hastaya uygulanan tedavinin başarılı bir sonuç verip vermemesi, hastaların uzmanlara başvurma sürelerine bağlıdır. Muayene olmak için geciktirilen her gün, işitme kaybı sorunun daha da büyümesine yol açar.

İlgili sorun büyüdükçe, kişiler daha kalıcı işitme kayıpları ile karşılaşırlar. Bu durumu yaşayan kişilerde işitme kaybı sorunlarının yanı sıra, denge kaybı gibi farklı sağlık problemlerinin ortaya çıkma ihtimali de yüksektir.

Ani işitme kaybı tedavisinde kullanılan yöntemler aşağıdaki gibidir: 

  • Yüksek moleküllü serumlar
  • Vitaminler
  • İdrar söktürücüler
  • Kan sulandırıcı ilaçlar
  • Sistemik ya da kulak içi kortikosteroidler
  • Karbojenler
  • Koenzim 0

Bir kadın ve kulağını muayene eden doktor

Bunların yanı sıra uzman doktorlar, hastaların sağlık durumlarına göre işitme cihazı kullanımını da tavsiye edebilirler.

Ani İşitme Kaybı Kaç Günde İyileşir?

Ani işitme kaybı ne kadar zamanda düzelir sorusu, söz konusu rahatsızlıktan şikayetçi olan hastalar tarafından sıklıkla sorulur. 

Ani işitme kaybında iyileşme süresi, hastaların tedavi olma sürelerine bağlı olarak 1 ya da 2 hafta kadardır.

Bu doğrultuda ilgili şikayete sahip olan kişilerin erkenden hastanelere başvurması, tedavinin daha hızlı bir şekilde etki etmesini sağlayacaktır. Bu durumun gerçekleşmesi halinde hastalar, genellikle 2 hafta gibi bir zaman dilimi içerisinde işitme sağlıklarının düzelmeye başladığını fark ederler.

Hastaların tedavi süreçlerinde yüksek sesli ortamlardan uzak durmaları ve kulak sağlıklarına dikkat etmeleri önerilir. Fakat muayene olmayı geciktiren kişilerde bu sürenin uzadığı görülür. 

Hastalığı geçirmiş ve tedavi süreçleri başlamış olan hastaların konuşmaları ayırt etme skorunda %10 ila %20 oranında bir artış gözlenir.

Bu doğrultuda hastanın saf işitme eşiği, ilk olarak ortalama 10-15 dB seviyelerindedir. Tam iyileşme gösteren hastalarda ise 25 dB ya da üzerinde bir düzelme kaydedilir.

Tedavi sonucu işitme sağlıklarında tam düzelme gözlenen hastaların, tedavinin bitiminin ardından aynı sorunla karşı karşıya kalmamak için düzenli olarak muayene olmaları gerekir.

Düzenli muayeneler sayesinde kişilerin işitme sağlıkları periyodik olarak kontrol edilir ve böylece hastalığın tekrar ortaya çıkma ihtimaline karşı erken önlemler alınır. 

Ani İşitme Kaybı Yaşayanların Yorumları

İşitme kaybı hastalıkları, hastalar için oldukça rahatsız edici durumların oluşmasına neden olur. Bu doğrultuda hastalığın belirtilerine sahip olanların sosyal ve psikolojik yaşamlarında birtakım olumsuzluklar ortaya çıkar.

Bu durum, işitme sağlığının gündelik hayat için oldukça önemli olmasından kaynaklanır. İşitme sağlığı, insanlar arası iletişimi sağladığından, işitme kaybı yaşayan kişiler iletişim kurmakta zorluklar yaşarlar.

Bu da, söz konusu hastaların iş ve gündelik yaşamlarında çeşitli olumsuz durumlar yaşamalarına neden olur.

İşitme kaybı yaşayan bir kadına sesini duyurmaya çalışan bir adam

Kişiler bu duruma odaklanmak yerine uzman doktorlara başvurmayı değerlendirmelidirler. 

Bu doğrultuda işitme kaybı hastalığına sahip olan kişilerin, belirtilerin ortaya çıkmasını takip eden ilk 3 gün içerisinde uzman bir odyoloğa başvurmaları gerekir. Bu sürenin uzatılması, tedavinin etkisinin azalmasına ve hastalarda farklı işitme ve denge problemlerinin ortaya çıkmasına neden olur.

DİĞER MAKALELER

Whatsapp Hattı HEMEN ARAWHATSAPP