Kulak uğultusu, herhangi bir ses kaynağı olmadan kişinin işittiği seslerdir. Söz konusu durum, kişilerde değişik tonlarda ya da özelliklerde görülebilmektedir. Uzmanlar bu sorunu bir hastalık olarak görmemektedir. Kulakta görülen uğultu hastalar için semptom olarak değerlendirilmektedir. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu uğultular; uykusuzluk, anksiyete, depresyon, dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık ve baş ağrıları gibi problemlere yol açabilmektedir.
Kulak uğultusu genellikle sadece hasta tarafından hissedilmektedir ancak gelişmiş tekniklerde kullanılan bazı cihazlarla hekimler de hastanın yaşadığı uğultuyu duyabilir.
Kulak uğultusu çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Bu sebepler arasında; uzun bir süre boyunca yüksek sese maruz kalma, kulak zarının delinmesi, kulakta yabancı cisim olması, orta kulak iltihabı, iç kulak hücrelerinin zarar görmesi, işitme kaybı, alerji sorunları, ototoksik ilaç kullanımı, tiroit problemleri, psikolojik sorunlar, işitme sinirlerinde tümör, vitamin eksikliği yer almaktadır.
Kulak uğultusu tedavisi için tanı ilk adım olacaktır. Tanı konulma aşamasında en önemli noktalardan biri hastaların öyküsünün iyi alınmasıdır. Çünkü uğultunun ne zaman başladığı veya uğultu sırasında görülen başka semptomlar da uzmanları tanı konusunda yönlendirmektedir. Bununla birlikte doktorlar tarafından nörolojik ve otolojik muayene ile birlikte radyolojik görüntüleme, laboratuvar incelemeleri gibi ek incelemeler de istenilebilir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda kulak uğultusu tanısı net olarak konabilir. Konulan tanı doğrultusunda kişiye özel bir tedavi planı oluşturulur. Öncelikle temel amaç kulak uğultusuna sebep olan durumu tedavi ederek şikayetleri ortadan kaldırmaktır.
Kulak uğultusu kulak içinde orta kulak, iç kulak gibi bölgelerde yaşanan sorunlara bağlı olarak yaşanıyorsa cerrahi işlem uygulanabilir. Cerrahi işlem sonucunda genellikle şikayetler ortadan kalkmaktadır. İşitme kaybına bağlıysa işitme cihazlarıyla terapi yöntemi düzenlenebilir. Hastanın kulak uğultusu şikayetleri psikolojik olarak da yaşanabilmektedir. Bu durumda hastalar için psikoterapi düzenlenebilir. Sinir sisteminden kaynaklı bir problem varsa uyarıcı etkiye sahip olan alkol ve kafein içeren (çay, kahve…) içeceklerin tüketimini azaltılabilir.
Kulak uğultusu kesin tedavisi olan bir rahatsızlık değildir. Tanı koyulduğunda şikayetin niteliklerine ve sebeplerine göre farklı tedavi seçenekleri düşünülebilir. Fakat hem kulağınızdaki uğultu için hem de sağlığınız için stres ve kaygıdan uzak durmak, egzersiz yapmak, rahatlatıcı müzikler dinlemek, yeterli düzeyde uyumak oldukça önemlidir.