Halk arasında kulak kiri olarak adlandırdığımız buşon, dış kulak kanalında bulunmaktadır. Dış kulak kanalındaki bezlerden serumen salgılanmaktadır. Toz ve bakteri gibi çevresel faktörlerin etkisiyle serumen katılaşarak buşonu oluşturur.

Kulak kendi kendini temizleyebilen bir sisteme sahiptir.

Buşon zamanla dış kulak yolundan kulak kepçesine gelerek, kulak kepçesinden dışarı atılmaktadır. Kulak kiri; antibakteriyel özelliğinin de etkisiyle kulağa zarar verebilecek olan toz ve bakteri gibi tehlikelerden ve kulağa girebilecek yabancı cisimlerden kulak zarının korunmasını sağlar.

Kulak Kiri Neden Olur?

Kulağımız sürekli olarak kulak kiri üretir ve bu kir aslında kulağımızı koruma amaçlı oluşur.

Tozlu ve kirli ortama fazla maruz kalan kişilerde kulak kiri üretimi de artmaktadır. Fazla üretildiği durumdaysa kulağımızı tıkayarak dolgunluk hissi ve enfeksiyon riskine neden olabilir ayrıca ses geçişine de engel olabilmektedir. 

Kulakta ağrı, kaşıntı, işitme azlığı, kulak çınlaması (tinnitus) ve dolgunluk şikayetleri, kulak kirinin fazla üretilerek kulağı tıkamasından kaynaklanabilmektedir.

Kulak kiri belli durumlarda kulak tıkanıklığına yol açabilmektedir.

Bu şikayetleriniz mevcut ise Kulak Burun Boğaz (KBB) hekimine başvurabilirsiniz. Doktorun uygun gördüğü takdirde temizletme işlemi uygulanabilmektedir.

Kulak İçi Nasıl Temizlenir?

Evde kulak nasıl temizlenir sorusunda akla ilk olarak kulak temizleme çubuğu, kulak pamuğu ve kulak temizleme mumu gelir fakat kulak pamukları ve mumları, kulak yoluna doğru sokulduğunda kulak kirini içeriye doğru iterek kulağın tıkanmasına sebep olabilmektedir.

Bu nedenle kulak pamukları sadece kulak kepçesini temizleme amacıyla kullanılmalıdır.

Dolayısıyla kulak temizleme işlemi için kişilerin uzmanlara danışmaları önerilir.
Doktorun tercihine göre küret ile temizlenerek, bir kulak temizleme aleti kullanılarak, su ile yıkanarak ya da aspiratör yardımıyla vakumlama yolu ile fazla kulak kiri çıkartılabilmektedir.

Kulak temizliği hakkında daha detaylı bilgi için Kulak Kiri Nasıl Temizlenir adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

Kulak Nasıl Yıkanır?

Su ile kulağın yıkama işlemi doktor tarafından yapılmalıdır.

Ilık suyla yapılan yıkama baş dönmesine yol açtığı için, oda sıcaklığındaki suyla kulak kanalındaki buşon yumuşatılır. Yumuşayan kulak kiri çeşitli aletler yardımıyla çıkartılır. Kulak zarı delik olan kişilerde verilecek olan su orta kulağa kaçacağı için Kulak yıkama işlemi kulak zarı sağlam olan kişilerde uygulanabilmektedir.

Doktorlar, bu işlemde kulak temizleme aparatı ya da kulak temizleme cihazı gibi aletler kullanabilirler.

Kulak içinin uzmanlara başvurularak uzman kişilere temizlettirilmemesi, kulak kiri sertleşmesi gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Bu sebeple kişilerin kulak bakımı işlemlerine özen göstermeleri son derece önemlidir. 

Kulak Kiri Ağrı Yapar Mı?

Kulak kiri, kulak bölgesinde ağrı oluşmasına da neden olabilir. Katılaşan ya da sertleşen kulak kiri, kulak bölgesindeki bazı dokulara zarar  verebilir ya da kişilerde işitme kayıplarının ortaya çıkmasına neden olablir.

Düzenli olarak muayene edilmeyen ve temizleyen kulaklardaki kirler, zaman içerisinde sertleşir. Dolayısıyla kulak kiri temizleme işlemlerini düzenli olarak yaptırmayan kişilerin kulaklarında ağrılar oluşabilir.

Ayrıca kulak kiri kulak içi kaşıntıların da sebebi olabilmektedir.

Buradan hareketle, kulak bölgesinin düzenli aralıklarla uzman doktorlara muayene ettirilmesinin kulak ağrısı riskini azaltacağı söylenebilir.

DİĞER MAKALELER

Whatsapp Hattı HEMEN ARA WHATSAPP