Sensorinöral işitme kaybı terimi iki farklı problemi tanımlar: İç kulağı içeren duyusal kayıp ve işitme sinirini içeren nöral kayıp.
Sensorinöral İşitme Kaybı Nedir?
Geçmişte, sensorinöral işitme kaybı “sinir sağırlığı” olarak adlandırıldı. Artık çoğu durumda problemin işitme sinirinden ziyade iç kulaktan kaynaklandığını biliyoruz. Bununla birlikte, iki problemi birlikte gruplandırmaya devam ediyoruz, çünkü iç kulak ve işitme siniri birbirine bağlı ve birlikte çalışması gerekiyor.
İşitme kaybının derhal tedavi edilmesinin bir başka nedeni de işitme sisteminin “alt akış” ındaki “nötral kısımlarının” büyümek ve sağlıklı kalmak için “yukarı yönlü” duyusal parçalardan girdi gerektirmesidir.
Sensorinöral İşitme Kaybı Nedenleri Nelerdir?
Sensorinöral işitme kaybının nedenleri çeşitlidir, ancak genellikle iki kategoriye konabilir: konjenital ve edinsel.
Doğuştan işitme kaybı doğumda bulunur ve yeni doğmuş bebeklerde görülen en yaygın problemdir. Yaşamın fetal evrelerinde kalıtsal veya anormal gelişimden kaynaklanabilir. Bir aşının geliştirilmesinden önce, maternal rubella veya Alman Kızamık, konjenital işitme kaybının yaygın bir nedenidir.
Doğumdan sonra elde edilen işitme kaybı, çok çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Bunlar arasında travma, presbycusis (yaşa bağlı işitme kaybı), makine veya ateşli silahlara maruz kalma, Meniere hastalığı ve menenjit yer alır. Ototoksik ilaçlar - kulağa zarar veren ancak hayatı tehdit eden bazı tıbbi durumları tedavi etmek için gerekli olabilir - işitme kaybını da tetikleyebilir. İşitme siniri üzerindeki bir tümör, daha nadir nöral işitme kaybına neden olabilir.
Sensorinöral İşitme Kaybı Belirtileri
Her iki kulakta bulunduğunda, sensorinöral işitme kaybı, konuşmanın yeterince yüksek olduğu durumlarda bile, anlamada zorluk yaşayabileceğiniz anlamına gelir. Bir kulağınızda, sesleri bulmakta veya arka plandaki gürültüyü duymakta zorluk çekebilirsiniz.
Sensorinöral İşitme Kaybı Tedavisi
Sensinöral işitme kaybı tedavisi, işitme kaybınızın şiddetine ve bir kulağınızda veya her ikisinde de etkilenip etkilenmediğine bağlı olarak değişir.
Bilateral - Çift Taraflı İşitme Cihazı
İşitme cihazları, her iki kulakta da hafif ila orta dereceli sensorinöral işitme kaybına yardımcı olur. Daha şiddetli işitme kaybı seviyeleri için, bazen işitme cihazları sadece yeterince yardımcı olmaz. Bunun nedeni sensorinöral işitme kaybının seslerin bozulmasına neden olmasıdır. İşitme cihazlarındaki seslerin yükseltilmesi, seslerin daha yüksek ses çıkarmasını sağlar, ancak daha net değildir. İç kulak ciddi şekilde hasar görürse, kaliteli işitme cihazları bile bozulabilir.
Şiddetli işitme kaybınız varsa ve işitme cihazları artık sizin için çalışmıyorsa, koklear implantlar hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Koklear implant, cerrahi olarak implante edilen elektronik bir cihazdır - bu nedenle, işitme siniri doğrudan uyarmak için kulağın hasarlı iç kısmını atlar. Sesi basitçe yükselten işitme cihazlarının aksine, koklear implantlar ses dalgalarını doğal işitme cihazınızı taklit edecek şekilde elektriksel impulslara dönüştürür.
Tek Kulak İşitme Cihazı
Eğer bir kulakta hafif ila şiddetli sensorinöral işitme kaybınız varsa, o zaman geleneksel bir işitme cihazı en yaygın tedavi seçeneğidir. Ancak, işitme cihazları bir dereceye kadar işitme duyusu gerektirdiği için, derin işitme kaybı durumunda yardımcı olamayabilirler. Bunun belirlenebilmesi için kişilerin işitme kaybı derecelerinin belirlenmesi gerekir. Bu tür durumlarda, tek kulak işitme kaybı tedavisi, doktorların alacağı kararlar doğrultusunda gerçekleştirilir. Düzenli aralıklarla muayene olmak, işitme kayıplarının daha erken dönemlerde teşhis edilebilmesini sağlar. Böylece kişiler doktor kontrolünde işitme cihazı kullanarak tıbbi müdahalelere gerek kalmadan işitme duyularına kavuşabilirler.
Siz de işitme cihazları ve tek kulak işitme cihazı fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak için Duymer şubelerine başvurabilirsiniz.