Kulak kalıbı, kulak arkası işitme cihazı kullanımı için oldukça önemli bir işleve sahiptir. Kulak kalıbının doğru bir şekilde hazırlanması, işitme kaybının giderilmesi için oldukça belirleyicidir.
İşitme cihazı kulak kalıbı, kulak arkası işitme cihazlarında toplanan seslerin kulak kanalına en verimli şekilde ulaştırılmasını sağlayan, kişiye özel olarak hazırlanan kalıptır. Bu kalıp, dış kulak ve dış kulak yolunu kaplar.
Bu içerikte, işitme cihazı kulak kalıbının hazırlanması ve kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken önemli faktörlerden bahsedilmiştir. Ayrıca kulak kalıbı hazırlama süreci hakkında bilgiler verilmiştir.
İşitme Cihazı Kulak Kalıbı Ne İşe Yarar?
İşitme cihazı kulak kalıbı, kulak arkası işitme cihazlarında toplanan seslerin kişinin kulak kanalına en verimli şekilde ulaştırılmasını sağlar.
Herkesin kulak yapısı kendine özgüdür ve bu sebeple kulak kalıpları da kişiye özel olarak hazırlanır. Kulağa tam uyumlu bir kulak kalıbı işitme kaybının giderilmesinde önemli bir rol oynar ve işitme cihazından yüksek performans alınmasını sağlar.
Genel olarak, işitme cihazının güç seviyesi arttıkça, kulak kalıbının boyutunun da büyümesi beklenir. Bunun sebebi, daha yüksek seslerin iletilmesinde, kulağın akustik olarak daha sızdırmaz bir şekilde kaplanmasının önemli olmasıdır.
İşitme Cihazı Kulak Kalıbı Yapımı: Kulak Kalıbı Nasıl Alınır?
İşitme cihazı kulak kalıbı, bir odyolog tarafından gittikçe katılaşan özel bir karışımın kulağa aktarılmasıyla hazırlanır. Bu macunsu karışım, dış kulak ve dış kulak yolu girişinin şeklini alır.
Daha sonra, bu kalıp laboratuar ortamında kişinin durumuna en uygun malzemeyle tekrar oluşturulur ve ortasında bir delik açılır. İşitme cihazından çıkan boru, bu delik sayesinde kulak yoluna ulaşır ve sesleri kulağa iletir.
Kulak kalıbı yapımında akrilik ve biopor adı verilen iki farklı malzeme kullanılır. Her iki malzemenin de çeşitli avantajları vardır ve hangi malzemenin kullanılması gerektiğine uzmanlar karar verir.
İşitme cihazı kulak kalıbı, yılda en az bir defa değiştirilmelidir. Çocuklarda kalıp değiştirme işlemi yetişkinlere oranla daha fazladır.
İşitme Cihazı Kulak Kalıbı Nerede Yapılır?
İşitme cihazı kulak kalıbı, odyolog ve odyometri teknikerlerinin çalıştığı laboratuarlarda hazırlanır. Kulak kalıbının uzman kişiler tarafından doğru bir biçimde hazırlanması hem işitme cihazının performansı açısından, hem de kulak sağlığı açısından oldukça önemlidir.
100’den fazla şubesiyle Türkiye’nin en geniş işitme merkezi ağına sahip olan Duymer, tüm şubelerinde işitme cihazı kulak kalıbı hazırlama hizmeti vermekte ve müşterilerine en uygun işitme cihazı seçimi konusunda profesyonel danışmanlık sağlamaktadır.