Yaşı ilerleyen kişilerde işitme sağlığı ile ilgili sorunların ortaya çıkma olasılığı daha fazladır. Bu sebeple emekli insanlar, işitme problemlerinden şikayetçi olarak hastanelere başvururlar. Uzman Kulak Burun Boğaz hekimlerinin yönlendirmeleri doğrultusunda kişilerin işitme sorunları, işitme cihazlarının yardımı ile çözülebilir.
İşitme cihazları, kulak içine yerleştirilen ve kulakta ortaya çıkan uğultu, gürültü ve çınlama gibi rahatsızlıkları ortadan kaldırarak daha iyi bir işitmeyi mümkün kılan işitme aletlerine verilen genel addır.
Sosyal Güvenlik Kurumu, yeterli şartları sağlayan emeklilere işitme cihazı fiyatları konusunda yardımcı olur. Bu yardım, devlet katkı payı olarak da bilinir.
Söz konusu yardım, genellikle işitme kaybı yaşayan bireyler için devlet tarafından yapılır. Bu yazıda emekliler için işitme cihazı konusunda SGK'dan ne şartlar alıtnda yardım alınabileceği ve bu yardımın tutarları incelenmiştir.
İşitme Cihazını Sigorta Karşılıyor Mu?
Sosyal Güvenlik Kurumu güvencesine sahip olan emekliler, işitme cihazı satın alma konusunda devletten yardım alabilirler. Emekli sandığı işitme cihazı ödemeleri; 2018 ve 2019 yıllarında olduğu gibi, içerisinde bulunduğumuz 2024 yılında da devlet tarafından sağlanmaktadır.
Bu doğrultuda kişilerin satın alacakları işitme cihazının satış fiyatı üzerinden SGK’nın verdiği katkı payı düşülür ve ortaya çıkan tutar, ilgili bireyler tarafından ödenerek işitme cihazları satın alınabilir. Devlet tarafından ödenen emekliler için işitme cihazı destek ödemeleri, ilgili kişilerin yaşları ve çalışıp çalışmadıkları gibi kriterler doğrultusunda farklılaşır.
Buradan hareketle, çalışan kişilerin satın alacakları işitme cihazları için yapılan SGK katkı payı ödemelerinin, emekliler için yapılan SGK katkı payı ödemelerine oranla daha yüksek olduğu söylenebilir.
18 yaş altında olan ve yetişkin olmayan kişilerin işitme cihazı ödemeleri için de SGK katkı payı, devlet tarafından ödenir. Bu durumun gerçekleşebilmesi için çocukların ebeveynleri SGK’lı olmalıdır.
Buradan hareketle sigortalı olan ve emekli olmuş olan kişilerin işitme cihazı satın alma işlemlerinin devlet tarafından desteklendiği söylenebilir.
Emeklilere İşitme Cihazı Tavsiyeleri
İşitme sağlığı kötü durumda olan kişiler, sosyal ve psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalırlar. Bu durumdan şikayetçi olan hastaların problemleri, işitme cihazlarının yardımıyla çözüme kavuşturulabilir.
İşitme cihazları, yazılımsal ve donanımsal özellikleri doğrultusunda farklılaşır. Bu doğrultuda emekliler için işitme cihazı tavsiyeleri verebilmek için, işitme cihazlarının yazılımsal ve donanımsal özelliklerine tam anlamıyla hakim olmak gerekir. Telefon aracılığıyla kontrol edilebilen ya da el ile ses ayarlamaları yapılabilen işitme cihazları, emekliler için uygun olan cihazlarındandır.
Duymer işitme cihazları bünyesinde bulunan Starkey, Danavox, Interton ve Audifon markaları, söz konusu kriterleri karşılar. Buradan hareketle emekli kişilerin ilgili işitme cihazı markalarını tercih edebilecekleri söylenebilir.
Duymer’de satışa sunulan işitme cihazları, SGK desteği ile satın alınabilir. İşitme cihazlarını bu şekilde alarak maddi açıdan tasarruf etmek isteyen emeklilerin öncelikle sağlık raporu almaları ve Duymer şubelerine başvurmaları gerekir.
Emeklilere İşitme Cihazı Fiyatları
Emekliler için işitme cihazı kullanımı, kişisel kararlar doğrultusunda alınmamalıdır. Emekli bireyler işitme sorunları ile karşılaşmaları durumunda öncelikle hastanelerin Kulak Burun Boğaz kliniklerine muayene olmalı ve doktorlarına işitme cihazı kullanıp kullanamayacakları hakkında sorular yöneltmelidirler.
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan işitme cihazı satın alma konusunda destek isteyen emeklilerin, SGK anlaşmalı hastanelerde çalışan KBB uzman hekimleri tarafından yazılmış sağlık raporuna ihtiyaçları vardır. KBB hekimlerinin işitme cihazı kullanımını uygun görmesi durumunda emekliler, işitme cihazı fiyat araştırmalarına başlayabilirler.