Otoskleroz - kulak kireçlenmesi

İşitme kaybı şikayetiyle polikliniklere başvuran hastaların bir kısmında, kulakta bulunan kemikleri etkileyen otoskleroz (kulak kireçlenmesi) hastalığına rastlanır. Hem otoskleroz hakkında, hem de otoskleroz ameliyatı hakkında hastaların cevabını merak ettiği birçok soru vardır.

Otoskleroz, kulakta bulunan ve hareket ederek ses titreşimleri oluşturan kemiklerin, yapısal bozukluklar sebebiyle işlevlerini yerine getirememesi durumudur. Bu hastalık işitme kaybına neden olur ve stapedektomi adı verilen bir cerrahi işlemle tedavi edilir.

Bu içerikte, otoskleroz hakkında en çok merak edilen sorulara cevap verilmiş, hastalığın nedenleri ve belirtilerinden detaylı bir şekilde bahsedilmiştir. Ayrıca, otoskleroz ameliyatı ve ameliyat sonrası süreçte dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli bilgilere değinilmiştir.

Otoskleroz Nedir?

Otoskleroz, orta kulak ve iç kulaktaki kemikleri etkileyen bir kulak hastalığıdır. Bu hastalığın en yaygın olarak etkilediği kemik, orta kulakta bulunan ve insan vücudundaki en küçük kemik olan üzengi kemiğidir. Üzengi kemiği, orta kulaktaki diğer kemiklerle beraber, ses titreşimlerini arttırarak iç kulağa iletmekten sorumludur.

Otoskleroz hastalığına sahip kişilerde, üzengi kemiğinin hareketini engelleyebilen ve seslerin iç kulağa yeterli seviyede iletilmesini engelleyerek işitme kaybına neden olabilen anormal kemik büyümesi görülür.  

Bu anormal kemik büyümesi, orta kulaktaki diğer kemiklerin yanı sıra iç kulağı ve kulağı beyne bağlayan sinirleri de etkileyebilir. Hastalık genellikle her iki kulağı da etkiler ve yavaş ilerler. 

Otoskleroz - Kulak Kireçlenmesi Neden Olur?

Otosklerozun kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak araştırmalar bu hastalığın genetik ve bazı çevresel faktörlerle ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.

Otoskleroz hastalarının genellikle anne veya babalarında da bu hastalık görüldüğü için, hastalığın gelişiminde genetik aktarım rol oynuyor gibi görünmektedir. 

Otoskleroz hastalığının çocukta ortaya çıkması için, yalnızca bir ebeveynin hastalığı taşıması yeterlidir. Bununla birlikte, ebeveynleri bu hastalığa sahip çocuklarda hastalık görülmeme ihtimali de vardır.

Bu hastalığın gelişimine katkıda bulunan çevresel faktörler de olabilir. Örneğin, hamilelik veya erken çocukluk döneminde viral bir enfeksiyonun bu durumu geliştirme riskini artırabileceğini öne süren bazı kanıtlar vardır.

Otoskleroz için diğer risk faktörleri arasında, daha önce kızamık, kabakulak ve menenjit gibi bazı hastalıklarla mücadele etmiş olmak da vardır.

Otoskleroz Belirtileri Nelerdir?

Otoskleroz pek çok farklı belirti ile birlikte görülebilmektedir. Hastalık yavaş ilerlediği için, belirtiler ilk başta rahatsız edici olmayabilir ve bu durum hastaların tedaviye daha geç ulaşmasına neden olur. 

Ancak, tüm kulak hastalıklarında olduğu gibi, otoskleroz hastalığında da erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. Bu sebeple aşağıdaki açıklanan belirtilerin bir veya birkaçını taşıdığını düşünen kişilerin en kısa zaman kulak burun boğaz (KBB) uzmanlarına başvurması gerekir.

İşitme Kaybı 

Otosklerozun en yaygın belirtisi, zamanla kötüleşen kademeli işitme kaybıdır. Bu hastalık ile ilişkili olarak görülen işitme kaybı genellikle düşük frekanslı sesler için daha belirgindir.

Tinnitus

Tinnitus, kulakta uğultu, çınlama ve vızıltı benzeri sesler duyma hissidir. Otoskleroz hastalığına sahip pek çok kişide tinnitus şikayeti de görülür.

Vertigo 

Otosklerozu olan bazı kişiler, baş dönmesi veya dönme hissi olan vertigo yaşayabilir. Bu belirti, özellikle hastalık iç kulaktaki yapıları etkilerse daha sık görülür.

Kulakta Basınç veya Doluluk Hissi

Otosklerozu olan bazı kişilerde, tek kulakta veya her iki kulakta basınç veya doluluk hissi hissedilebilir. Bu belirti, özellikle ilerlemiş vakalarda daha sık görülür.

Otoskleroz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Stapedektomi olarak da adlandırılan otoskleroz ameliyatı, bu hastalığa sahip olan kişilerde işitmenin tekrar eski haline getirilmesini amaçlayan bir yöntemdir. 

Ameliyat, otoskleroz nedeniyle hareketsiz hale gelen üzengi kemiğinin, sesin iç kulağa iletilmesini sağlayan bir protez cihazla değiştirilmesi şeklinde yapılır. Üzengi kemiğinin çıkarılması ve protezin yerleştirilmesi için, kulak kanalında küçük bir kesi açılır.

Uzmanlar, hastanın durumuna göre ameliyatı genel veya lokal anestezi altında yapmayı tercih edebilir.

Genel olarak, otoskleroz ameliyatı, hastalarda işitmeyi iyileştirmeye yardımcı olabilecek güvenli ve etkili bir prosedürdür. Bununla birlikte, herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, riskler ve olası komplikasyonlar vardır. Bu nedenle, ameliyattan önce hastaların cerraha hastalığın öyküsü hakkında ve diğer sağlık sorunları hakkında detaylı bilgi vermeleri önemlidir.

Otoskleroz Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Otoskleroz ameliyatından sonra, herhangi bir komplikasyon olmadığından emin olmak için hastalar birkaç saat izlenir. Ameliyattan sonra biraz ağrı, rahatsızlık ve baş dönmesi oluşabilir, ancak bu genellikle birkaç gün içinde geçer.

Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün, herhangi bir yorucu fiziksel aktiviteden veya ağır kaldırmaktan kaçınmak önemlidir. Ameliyat bölgesini korumak için kısa bir süre için başı etrafına bir bandaj takılması da gerekebilir.

İlk birkaç hafta içinde, işitmede boğuk veya bozuk ses gibi bazı geçici değişiklikler yaşanabilir. Bu normaldir ve kulak iyileştikçe zamanla düzelmesi gerekir.

İyileşme döneminde, kulağın temizliği ve bakımı ile ilgili olarak doktorun talimatlarına uyulması gerekir. Enfeksiyonu önlemek için antibiyotik ilaçlar da kullanılabilir.

Hastaların çoğu ameliyattan sonraki bir veya iki hafta içinde işe veya okula dönebilir, ancak tamamen iyileşmek birkaç hafta alabilir. 

Otoskleroz ameliyatından sonraki iyileşme süreci kişiden kişiye değişir ancak uygun bakım ve takip ile çoğu hasta başarılı bir sonuca ve daha iyi işitmeye sahip olur.

DİĞER MAKALELER

Whatsapp Hattı HEMEN ARAWHATSAPP