İşitme cihazı ile araba kullanmak

İşitme cihazı kullananlar rahatlıkla araba kullanabilirler. Buradan hareketle işitme cihazı ile ehliyet alınabileceği söylenebilir. Ancak, işitme cihazı kullanımı araba kullanırken kişilerin güvenliğini etkileyebileceğinden, sürücülerin araç sürüş konusunda dikkatli olmaları ve araçlarını güvenli bir şekilde kullanmaları oldukça önemlidir. İşitme cihazı kullanırken araba kullanmak; işitme cihazının doğru şekilde ayarlanması, trafik gürültüleri, sürüş sırasında konuşma, gürültüyü azaltma ve dinlenme için mola verme gibi faktörlere bağlı olarak farklı şekillerde etkilenebilir. Örneğin, işitme cihazının doğru şekilde ayarlanması, kişilerin araba sürürken dış ortamdaki gürültü seviyelerini daha az duymalarını sağlar.

İşitme Cihazı ile Araç Kullanmak Tehlikeli Midir?

Doğru ayarlanmamış işitme cihazları, sürücülerin dış ortam gürültülerini daha fazla duymalarına sebep olur ve bu durum, sürüş güvenliğini olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple işitme cihazı kullanan kişilerin araba sürerken işitme cihazlarını kulaklarından çıkarmamaları önerilir. Kişiler sürüş sırasında konuşma yapma gereği duyarlarsa, işitme cihazını açık tutmaları ve sürüş sırasında konuşmalarına yardımcı olacak şekilde işitme cihazlarını ayarlamaları gerekir. Bunun yanı sıra gürültüyü azaltmak için pencereler kapatılmalı ya da araba içindeki ek gürültü kaynakları açık bırakılmamalıdır. İşitme cihazı ile araç kullanmak her ne kadar güvenli olsa da, sürekli olarak işitme cihazı kullanmak yorucu olabilir ve sürüş sırasındaki konsantrasyonu azaltabilir. Bu nedenle işitme cihazı kullanan araç sürücülerinin sık sık dinlenmek için mola vermeleri önerilir.

İşitme Cihazı Kullananlar Hangi Araçları Kullanabilir?

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre işitme kayıplı bireylerde:

"İşitme normal olmalıdır. Normal kulak hava yolu eşiği 25 dB’den iyi işitmek üzere diğer kulaktaki kayıp 50 dB olmalıdır. İşitmesi daha kötü olan olgularda; bir kulağı normal olmak koşuluyla, işitme düzeyi işitme cihazı ile kötü işiten kulakta en fazla 50 dB olmak kaydıyla B ve F sınıfı ehliyet alabilirler; bu kişilerin ticari araç kullanamayacakları ancak; işitme cihazı ile kullanabilecekleri belgelerine işlenir.

İşitme cihazı kullananlar A1, A2, C, D, E, G sınıfı sürücü belgesi alamaz. İşitme cihazı kullandıkları halde B Sınıfı sürücü belgesi alanların ticari araç kullanmayacakları belgelerine işlenir. B sınıfı sürücü belgesi alıp da ticari araç kullanacaklarda C, D, E, G sınıfı sürücü belgesi alacak olanlarda işitme tam olmalı, ileri derecede ses kısıklığı, solunum bozukluğu ve ileri derecede konuşma bozukluğu olmamalıdır.

 E sınıfı sürücü selgesi alacak olanlar ile B sınıfı sürücü belgesi alacaklardan ticari taşıt kullanacak olanlarda, doğuştan veya sonradan meydana gelen ileri derecede şekil bozukluğu ve harabiyet olmamalıdır. B sınıfı sürücü belgesi alıp da bu durumda olanların ticari araç kullanamayacakları belgelerine işlenir.

Bedenen ve ruhen sağlam, görme derecesi sürücü belgesi almaya elverişli olan işitme ve konuşma engellilere, ticari olmamak koşuluyla sadece otomobil kullanmak üzere H sınıfı sürücü belgesi verilebilir. Bunların kullandıkları aracın arka camının sol ve sağ üst köşelerine işitme ve konuşma engelli olduklarını belirleyen işaretler yapıştırılması ve yeterince dikiz aynaları ile araçların donatılması gereklidir. Ayrıca, her iki kulakta 50 dB’den fazla işitme kaybı olan ve/veya işitme cihazından fayda görmeyen olgular bu kapsamda değerlendirilir."[1]

Yukarıdaki verilen maddeler doğrultusunda işitme kaybı olan ve işitme cihazı kullanan bireyler ehliyet alabilir ve araba kullanabilirler.

Kaynakça

  1. Resmigazete.gov.tr. https://resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/12/20151229.pdf.

DİĞER MAKALELER

Whatsapp Hattı HEMEN ARAWHATSAPP