Yaşlanmaya bağlı gelişen işitme kaybı, yavaş ilerleme gösterdiği için hastalar fark etmekte zorlanabilirler. Çoğunlukla hastalar, yakınlarının isteğiyle işitme merkezlerine ya da kulak burun boğaz hekimlerine başvururlar. Alkol, sigara kullanımı, çeşitli ilaçların kullanımı, diyabet veya bazı hastalıklara bağlı olarak da presbiakuzi gelişebilir. Presbiakuzi; sosyal izolasyon, iletişim becerilerinde zayıflama, depresyon, dikkat eksikliği gibi psikolojik belirtilere sebep olmaktadır. İşitme kaybı ilerledikçe bazı sesler unutulduğu için demans riski de artmaktadır. 

Uzun yıllardır işitme kaybına sahip bireylerde işitme sinirlerinin etkilenmesi ile medikal veya cerrahi yöntemlerle düzelmeyen, kalıcı işitme kaybı meydana gelir. Kulak Burun Boğaz Hekiminin gerekli gördüğü odyolojik testler yardımıyla presbiakuzi tanısı konulabilmektedir. İşitme merkezlerinde hastanın işitme kaybının tipi, derecesi, el becerisi, kulak yapısı gibi birçok faktör göz önünde bulundurularak işitme cihazı uygulaması yapılmaktadır. Genellikle kalıcı bir işitme kaybı oluştuğu için işitme cihazından fayda görme oranı yüksektir. İşitme cihazı kullanmayan hastalarda işitme kaybı daha fazla ilerlediği için total işitme kaybına yol açabilmektedir. İşitme cihazlarında gürültü baskılama, konuşma optimizasyonu, çift mikrofon, ses aktarımı gibi gelişen teknolojiyle birlikte hastaların yaşam kalitesini artırmak amaçlanmaktadır. İki kulakta da işitme kaybı olan bireylerde çift cihaz uygulamasıyla birlikte sesleri kaçırmadan, konuşmaları daha net ayırt edebilmek mümkündür. Böylelikle daha bir işitme deneyimine sahip olabilecek ve televizyon izlerken, telefon ile konuşurken işitme problemini en aza indireceksiniz.

Yaşlanmaya bağlı işitme kaybını önlemek ve günlük yaşam kalitenizi artırmak için sizleri Türkiye’nin her yerinde bulunan Duymer İşitme Merkezlerine bekliyoruz.

 

DİĞER MAKALELER

Whatsapp Hattı HEMEN ARAWHATSAPP