İşitme Nedir?

İşitme, dış ortamdaki seslerin dış kulak yolundan iç kulağa iletilip iç kulaktaki sinir hücrelerini uyarması ve akustik bilginin beyne aktarılmasıyla dış ortamdaki seslerin algılanmasına denir.

İşitme Kaybı Nedir?

İşitme kaybı dış, orta, iç kulak ve işitme sinirinde meydana gelen hasarlar sonucu işitme duyusunun azalması ya da yok olmasıdır.

Odyolog Nedir? Çalışma Alanları Nelerdir?

Odyologlar, üniversitelerin sağlık bilimleri fakültesine bağlı odyoloji bölümünden lisans mezun olarak işitme uzmanı olarak görev yaparlar.

  • İşitme kaybının tipinin ve derecesinin belirlenmesi,
  • işitsel sistemin değerlndirilmesi,
  • denge bozuklukları ,
  • vestibüler değerlendirmeler
  • İşitme cihazları uygulaması, satışı ve işitsel rehabilitasyonu
  • Koklear implant aday değerlendirmesi ve rehabilitasyonu
  • işitme taramaları konularında yetkiye sahip tanı ve tedavisinde görev alan işitme uzmanıdır.

Odyometrist Nedir? Ne İş Yapar?

Odyometristler, üniversitelerin sağlık meslek yüksekokuluna bağlı odyometri bölümünün önlisans programından mezun olarak sağlık teknikeri olarak görev yapmaktadırlar.

Hastalara işitme testi uygulayarak, işitme kaybı varlığı doğrultusunda  işitme cihazı uygulamak ve satışını yapmaktadırlar.

Tarama Oto Akustik Emisyon (TOAE) Nedir?

Yapılan araştırmalara göre yeni doğan 1000 bebekten 2 si işitme kayıplı olarak doğmaktadır. Doğduğu andan itibaren takip edilerek işitme ile ilgili bir problemi var ise erken teşhis için , bebek doğduktan 6 saat sonrasında hastaneden çıkmadan önce tarama emisyon yapılmaktadır.

Tarama Oto Akustik Emisyon Nasıl Yapılır?

Yeni doğan bebeklerin kulaklarına küçük bir prob yerleştirilir. Sonrasında tOAE cihazı ile belirli şiddette  ve tonlarda sesler kulağa verilir. Bu uyaranlar sayesinde kulağımızda bulunan dış saçlı hücrelerin durumu değerlendirilerek bebeğinizin işitmesi hakkında bilgi edinilir. Test sırasında bebeğin sakin olması testin yapıldığı ortamında sessiz olması gerekmektedir. Kulağa yerleştirilen prob ve test sırasında  bebeğinizin  canını yakacak herhangi bir durum söz konusu değildir. Bebeğinizin işitme kaybı olup olmadığını objektif olarak test edilerek anlaşılır. Bu işlem bebeğinizin durumuna ( uyur pozisyonda, sakin bir şekilde) göre en fazla 5 dk sürmektedir. Aksi bir durumda (Ortam gürültüsü, Bebeğinizin ağlıyor olması, Kulak akıntısı, kulak yolunun çok dar olması, işitme kaybı varlığı vb. ) test süresi uzayabilmektedir.

"Tarama Emisyondan Kaldı" Ne Demektir?

  • Yeni doğan taraması sonrasında bebeklerin %40 ı ilk aşamada kalır. Eğer bebeğiniz prematüre doğmuş ise ve testten kaldı ise düzeltilmiş 9 ay sonrasında yeniden tekrarlanmalıdır.
  • Kulak yolu çok dar olduğu için testten kalabilir.
  • Doğumun hemen arkasından yapılmış ise anne karnındaki sıvı kulağında kalmış olabilir ve bir engel teşkil ettiği için testi geçemeyebilir,
  • Kulağında akıntı var ise testten yine kalabilir,
  • Kulaklarında İşitme kaybı olduğu için testten kalabilir. Lakin ilk aşama toae için bunu söylemek henüz erkendir..

Tarama Emisyon Kaç Kez Tekrarlanır?

İlk aşamada testten kalmış ise, 1 hafta sonrasında test yeniden tekrarlanır. 2.aşamada Yeniden kalmış ise 10- 15 gün sonrasına yeniden tekrarlanması gerekmektedir. Eğerki 3. Tekrarda da kalır ise Tarama ABR yapılmalıdır.

Bebeğim Tarama Emisyondan Kalırsa Ne Yapmalıyım?

Bebeğiniz Tarama Emisyondan kalır ise hemen endişeye kapılmanıza gerek yoktur. Kulağında doğum sonrası sıvı kalmış olabilir, Kulak yolu çok dar olabilir , Başka bir sendromu var ise sendromdan kaynaklı olarak testten kalmış olabilir yada çok huzursuzdur ve sürekli test sırasında  ağlamış olabilir  bu gibi nedenlerden ötürü bebeğiniz testten kalmış olabilir.  2. Ve 3. Aşama tarama emisyondan da kalmış ise Tarama Abr hakkında bilgi alınız ve Tarama ABr yaptırınız.

Tarama Abr Nedir?

  ABR (Auditory Brainstem Response- İşitsel Beyinsapı Cevabı) olarak adlandırılan test ile işitme sisteminin işitsel uyarana karşı cevabı ölçülür Tarama Abr ise ABR testinden önce yapılarak işitme durumu hakkında bize bilgi verir. ABR testi kadar detaylı bilgi vermemekle beraber ikinci aşamada yaptırılması gereken zorunlu bir tarama testidir.Hastanın tepkisine bağlı olmayan, uyurken yapılan bu test ile hastanın işitme düzeyi ve beyinsapı düzeyinde işitme yolları ile ilgili önemli bilgiler edinilmektedir. Test durumu geçti/ kaldı şeklinde sonuç verir.

Tarama Abr Nasıl Yapılır?

.  Bebeğinizin başının  belli bölgelerine elektrotlar yerleştirilmektedir. Kulağına yerleştirilen prop ile ses bebeğinizin işitme sinirine iletilir. Elektrotlar sayesinde uyaran sonucu oluşan cevaplar kaydedilir.

Tarama Abr İşitme Kaybı İçin Yeterli Bir Test Midir?

Tarama abr, oto akustik emisyon testine nazaran daha detaylı bir ölçüm yöntemidir. Lakin işitme kaybı tanısı konulması için yetersizdir.

Bebeğim Tarama Abr'den Geçtiği Halde Yeniden Teste Çağırdılar Neden?

Bebeğiniz testten geçmiş olabilir lakin doğumsal işitme kaybı risk faktörlerinden birkaçını taşıyor ise testin yenilenmesi ve takip edilmesi gerekmektedir.  Aşağıda risk faktörleri yer almaktadır.

  • Ailede kalıtsal işitme kaybı olan birinin varlığı ( çocuklukta başlayan işitme kaybı hikayesi)
  • haftadan daha erken doğan bebekler
  • 1500 gramdan daha düşük doğum kilosu olan bebekler
  • Annenin hamileliği sırasında geçirilen kızamık, kızamıkçık, frengi, CMV, toksoplazma gibi enfeksiyonlar
  • Bebeğin yüz ve kafasında, kulak kepçesi ve kulak kanalında gelişimsel anormallikler
  • Kandaki sarılık değerlerinin kan değişimi gerektirecek kadar yükselmesi
  • 5 günden fazla akciğer solunum makinesine bağlı kalınması
  • Bir sendromu düşündürecek diğer bulgularla birlikte işitme kaybı
  • Tip 2 nörofibromatozis ve nörodejeneratif rahatsızlıklar
  • Yarık damak, yarık dudak deformiteleri

Bebeğiniz tekrarlanan tarama abr testi sonucundan yeniden geçti ise işitmesi ile ilgili herhangi bir problemi bulunmamaktadır. Lkain risk fakötörleri taşıdığı için bebeğinizin gelişimini takip etmeli aksi bir durum varlığında işitme uzmanınıza yeniden başvurmalısınız.

Abr/bera Ne Demektir?

ABR (Auditory Brainstem Response- İşitsel Beyinsapı Cevabı) olarak adlandırılan test ile işitme sisteminin işitsel uyarana karşı cevabı ölçülür.

Abr Testi Nasıl Yapılır?

 Odyoloğunuz tarafından Bebeğinizin başının  belirli bölgelerine elektrotlar yerleştirilmektedir. (Sağ ve sol kulak arkası, alın, yanak/ kulak memesi/ iki kaş ortası) Kulağına bir prop takılarak sesi bebeğinizin kulağına iletmemizi sağlar. Elektrotlar sayesinde uyaran sonucu işitme sinirinden oluşan cevaplar kaydedilir. Hastanın tepkisine bağlı olmayan, uyurken yapılan bu test ile hastanın işitme düzeyi ve beyin sapı düzeyinde işitme yolları ile ilgili önemli bilgiler edinilmektedir. Bebeğinizin kulağına yüksek şiddetten başlayarak (90/100DB) uyaran gönderilir. İşitme Sinirinden alınan cevaba göre bu şiddet azaltılarak  en düşük işitme eşiği bulunur. Test sonucu Odyolog tarafından detaylı bir şekilde anlatılacaktır.

Abr Testi Öncesi Bebeğimi Nasıl Hazırlamalıyım?

Bebeğiniz test sırasında uyur pozisyonda sakin bir şekilde kalması gerekmektedir. Testin tamamlanabilmesi için 1 saate yakın bir süre gerekmektedir. Bu nedenden ötürü teste gelmeden önce bebeğinizi uzunca bir süre uyumaması için elinizden geleni yapmalısınız. Test öncesinde karnının tok, rahatının yerinde olması ve derin bir uykuya geçebilecek seviyeye gelmiş olması gerekmektedir. Test boyunca hareket etmeden sakin bir şekilde kalamayacağından dolayı uyuması gerekir. ABR testi ölçümleri çok hassastır ve küçük bir göz hareketinde bile ölçüm sonuçları etkilenmektedir.

Abr Testi Sonrasında Ne Yapmalıyım?

Bebeğiniz Abr testi sonucunda , işitme sinirinden alınan cevaplar doğrultusunda işitmesi ile ilgili herhangi bir problemi olmadığı tespit edilebilir.

Eğer uzmanınız tarafından işitme kaybı varlığı tespit edilmiş ise Abr testi sonrası yapılması gereken Serbest alan odyometrisi/ davranışsal gözlem odyometrisi yaptırmanız gerekmektedir. Abr testi Objektif bir test yöntemi olmakla beraber testin yorumlanması subjektiftir.Tek başına yeterli değildir. Bu nedenden ötürü odyoloğunuz tarafından Serbest alan odyometrisi yapılması gerekmektedir.

Abr Testi Tekrar Yapılırsa Sonuç Değişir Mi?

Eğer ki testi yaptırmış olduğunuz merkez/hastane/klinik bünyesinde odyolog yok ise test sonucunuzu odyoloğu bulunan bir merkeze göstermelisiniz. ABR ölçümleri çok hassas olduğundan ve sonucu subjektif yoruma açık olduğundan dolayı işitme uzmanınızdan yardım almanız sizin için daha güvenilir sonuçlar doğuracaktır. Lakin titizlikle yapılmış ve sonuçları güvenilir bir test sonucunu yeniden yaptırmak test sonucunu değiştirmez. Yine aynı ölçüm sonuçlarını elde etmiş olursunuz.

İşitme Kaybı Nasıl Fark Edilir?

  • Bebeğiniz uyurken yüksek bir ses varlığında uyanmıyorsa,
  • Herhangi bir problemi olmadığı halde seslendiğinizde bakmıyorsa,
  • Yüksek sesle konuştuğunuzda daha çok tepki veriyorsa,
  • Yetişkin bir birey iseniz, Kalabalık bir ortamda konuşmaları anlamakta zorluk çekiyorsanız,
  • Fısıltılı konuşmaları anlayamıyorsanız,
  • Konuşmaları duyuyorum ama anlayamıyorum şikayetiniz var ise,
  • Televizyonunuzun sesini çok fazla açıyorsanız, televizyonunuzdaki konuşmaları anlayamıyorsanız,
  • Kuş seslerini duyamıyorsanız,
  • Kapı zilini duyamıyorsanız,
  • Biri seslendiğinde sesin hangi taraftan geldiğini ayırt edemiyorsanız,
  • Birkaç ses karıştığı zaman sesin neye ait olduğunu ayırt edemiyorsanız..
  • Yukarıdaki maddelerden birkaçından şikayetçiyseniz eğer işitme uzmanınız ile iletişime geçerek işitmenizi kontrol ettirmelisiniz.

İşitme Kaybım İyileşir Mi?

Medikal yada cerrahi bir operasyon ile düzeltilebilecek bir işitme kaybınız var ise tamamen yada kısmi olarak düzelebilir. İşitme kaybınız Sensörinöral bir kayıp ise kalıcı bir kaybınız var ise işitme kaybınızda iyileşme olmaz.

İşitme Kaybım İlerler Mi?

İşitme kaybınız yıllar geçtikçe ilerleyebilir/kötüleşebilir. Bazense sabit kalır yıllarca aynı seviyede devam eder.

DİĞER MAKALELER

Whatsapp Hattı HEMEN ARAWHATSAPP