Kulak kalıpları, işitme cihazı tarafından yükseltilen sesleri kulak kanalı yolu ile kulak zarına ileten araçtır. İlk kulak kalıbı, diş hekimi Mayer B. A. Scheir tarafından diş protezi yapımında kullanılan malzemeler kullanılarak 1922 yılında New York’da yapılmıştır. 

Kulak kalıpları:

  • İşitme cihazının kulak kepçesinde rahat bir şekilde durmasını sağlar.
  • İşitme cihazından gelen ötme gibi seslerin (feedback) önüne geçer.
  • İşitme cihazı ve kulak arasında ses iletimi açısından bağlantı sağlar.

Kulak kalıbı seçiminde işitme kaybının tipi, işitme kaybının derecesi, kulağın anatomik yapısı, kullanıcının motor becerileri, kullanım rahatlığı ve alışkanlığı gibi faktörler etkili olmaktadır.

Bu faktörler doğrultusunda kalıbın materyali ve tipi seçilmektedir.

Kulak kalıbı tipleri, kalıbın kulağa yerleşim yerine ve akustik özelliklerine göre sınıflandırılmaktadır.

İleri derecede işitme kaybına sahip kullanıcılar konkayı tamamen kaplayan, ötme riskini azaltan full mold  kalıplar tercih edilir. İskelet kulak kalıpları ise kozmetik açıdan full mold kalıplara göre daha avantajlıdır.

Kanal tip kalıpların ise yerleşimi kolaydır ve konforludur. Hafif-orta derecede işitme kaybına sahip bireylerde kullanımı uygundur.

Kulak Kalıbı Çeşitleri ve Temizliği

Kulak kalıplarında yaygın olarak iki çeşit materyal kullanılmaktadır.

Bunlar; sert kulak kalıpları için akrilik ve yumuşak kulak kalıpları içinse biopor malzemedir. İki materyalinde birbirine göre hem avantajları hem de dezavantajları bulunmaktadır.

Sert akrilik  renksiz ve saydam görünümlüdür ve toksik etkisi yoktur.

Hem alerjenik olmaması hem de temizliğinin kolay olması açısından oldukça avantajlıdır. Fakat ileri derecede kaybı olan bireylerde ötme riski olabilir.

Yumuşak kalıplar sert kulak kalıplarına göre daha esnektir ve konforludur.

Kulak kiriyle çabuk tıkanması ve temizliğinin zor olması dezavantajları arasında yer almaktadır. Yumuşak kalıplar  vücut ısısı ile genleşir ve böylece kulak kanalını daha iyi sarar bu da ötme riskini en aza indirir.

Çocuklarda konfor ve güvenlik açısından yumuşak kalıplar tercih edilmelidir. Ömürleri sert kulak kalıplarına göre daha kısadır.

Çocuklarda kulak kalıbı ilk 6 aya kadar ayda bir defa, 12 aya kadar bir veya iki defa, 3 yaşına kadar yılda üç veya dört defa değiştirilmesini gerekmektedir.

Kulak kalıbıyla birlikte kulak kalıbının hortumunun da belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekmektedir. Hortum sertleştiğinde ve sarardığında değiştirilmelidir.

Kulak kalıpları kulak kirinden dolayı sık sık tıkanabilir. Bu gibi durumlar için işitme cihazı merkezlerinden temin edebileceğiniz temizleme tabletlerini kullanabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken nokta, kalıbı yıkadıktan sonra iyice kurumasını sağlamaktır. Bunun için de gerekirse puar (pompa) kullanılabilir. 

Kulak kalıpları her hasta için özel olarak üretilmektedir.

Duymer İşitme Cihazları firması olarak kliniklerimizde ilk önce hastalarımızın kulak izlerini alıyoruz.

Hastalarımıza ait kulak kanalının silikon ölçülerini, kurduğumuz 3D işitme cihazı merkezimizde ileri teknolojiyle el değmeden üretiyoruz.

DİĞER MAKALELER

Whatsapp Hattı HEMEN ARAWHATSAPP