İşitme kayıplı bir kişinin sosyal çevresi ile iletişiminin devamı ve konuşulanları anlama kabiliyetinin korunması için önerilen ve uygulanan medikal ürünlerdir.

İşitme kayıplı bir bireyin bilmesi gereken en büyük konu; işitme ve işittiğini ayırt edebilme becerisinin birbirinden farklı olduğudur. Kulak duysa bile beyin işitmektedir. Bu nedenle derecesi ne olursa olsun işitme kaybı olan bir kişinin ilk amacı ayrıt etme becerisinin korunmasıdır. Bunun için bireyin alması gereken en önemli tedbir hemen işitme kaybına uygun bir işitme cihazı kullanmaktır. İşitme cihazı kullanmak sanılanın zıttında kulağı tembelleştirmez, tersine çalıştırarak tembelleşmesini önler. Kulak tembelleşirse beyindeki ilgili alanlar işitileni ayırt edemez.

Ayırt etme kabiliyeti kaybedildiğinde tekrar kazanılması işitme cihazı kullanıcıları için mümkün değildir. Anlama kabiliyetinin kaybedilmemesi için yapılması gereken tek şey doğru yapılan bir analizin ardından hemen işitme cihazı kullanımına geçmektir.

İşitme cihazları kişinin kendi işitme kaybına ve kulak yapısına  göre ayarlandığı için kişiye özeldir, başka bir işitme kaybı olan kişi tarafından kullanılması odyolojik açıdan yararlı değildir.

İşitme cihazları ANALOG ve DİJİTAL işitme cihazları olmak üzere ikiye ayrılır. Analog işitme cihazları , dış sesleri tamamen yükseltirken; dijital işitme cihazları yazılım bazlı çalışırlar ve sesleri işlemler, süzdürür ve kişinin konforlu dinlemesine olanak sağlayacak şekilde kulağa iletirler. Günümüz teknolojisinde dijital işitme cihazları oldukça hızlı bir gelişim içindedir ve her geçen gün sağlanan yeniliklerle konuşmaları daha iyi ayırt edebilme avantajlarının yanı sıra, kullanıcının modern yaşantısına uygun teknolojik özelliklerle donatılmaktadırlar.

Bir işitme cihazı, insanların hem sessiz hem de gürültülü durumlarda daha fazla duymasına yardımcı olabilir.

İşitme cihazları üç ana bölümden oluşur:

Mikrofon, Amplifikatör ve Hoparlör. Mikrofon(lar) dış ortamdaki sesleri alır ve amplifikatöre iletir. Amplifikatör (ve işlemci) bu seslerin işlemlenip yükseltilmesi görevindedir. Son olarak yükseltilen sesler, hoparlör aracılığıyla kulağa iletilir. Kulağa iletim sırasında çeşitli materyaller kullanılır, bunlar: kulak kalıpları, hortum ve boynuzlar, tüpler ve domlar olabilir. İşitme cihazları güç kaynağı olarak işitme cihazı pilleri kullanırlar.

 

İşitme Cihazı

İşitme Cihazı

Hangi işitme cihazı benim için en iyisi ?

En uygun işitme cihazı işitme kaybının türüne ve şiddetine bağlıdır. Her iki kulakta da işitme kaybı varsa, genellikle iki işitme cihazı kullanımı tavsiye edilir.Her iki kulakta da bulunan işitme cihazı, konuşmayı anlamanıza ve sesin nereden geldiğini bulmanıza yardımcı olacaktır.Kulak burun ve boğaz uzmanınız ile birlikte İhtiyaçlarınıza ve yaşam tarzınıza en uygun işitme cihazını seçmelisiniz. Bir işitme cihazı normal işitme duyunuzu getirmez. İşitme cihazı daha çok sesler ve kaynakları hakkında farkındalığınızı arttıracaktır.

İşitme cihazı fiyatları ile ilgili makalemizi incelemenizde fayda var.

İşitme cihazına ihtiyacım olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

İşitme kaybınızın olabileceğini  ve işitme cihazından faydalanabileceğinizi düşünüyorsanız, derhal bir kulak burun boğaz uzmanını ziyaret etmelisiniz. Kulak burun boğaz uzmanı kulak, burun, boğaz rahatsızlıklarında uzman olan ve işitme kaybının nedenini araştıran  hekimdir. İşitme uzmanları, işitme kaybını tanımlayıp ölçerek kaybın türünü ve derecesini değerlendirmek için  işitme testi gerçekleştirir.

DİĞER MAKALELER

Whatsapp Hattı HEMEN ARAWHATSAPP