İşitme cihazı tipleri kulak içi karşılaştırma

İşitme sağlığında bozulmalar yaşayan kişiler, uzman odyologların tavsiyeleri doğrultusunda işitme cihazı kullanmaya başlayabilirler. İşitme cihazı tipleri, kişilerin işitme sorunları ve işitme cihazı kullanım pratikleri doğrultusunda farklılaşır. Bu özelliklerin yanı sıra işitme cihazları, sahip oldukları yazılımsal ve donanımsal özelliklere göre de farklı seçeneklerde olacak şekilde üretilir. Kulak arkası işitme cihazı ve kulak içi işitme cihazı, kulaklarında duyu kaybı olan hastaların en çok kullandıkları işitme cihazı türlerindendir. İşitme sorunu yaşayan kişilerin hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla Duymer’de satışa sunulan kulak içi işitme cihazları, hastaların kulak kalıpları alınarak kişiler için özelleştirilir. 

Bu noktada 3D teknolojisinden faydalanılır ve her kulak içi işitme cihazı, hastanın kulak tipine uygun olarak üretilir. Kulak arkası işitme cihazları ise en çok kullanılan işitme cihazlarındandır ve çok yönlü özelliklere sahiptir. Bu işitme cihazları, kulağın arkasına ve içine yerleştirilen parçalardan oluşur. 

Kulak İçi İşitme Cihazı Özellikleri

Hastaların kulak şekillerine, kullanım tercihlerine ve işitme sağlığı durumlarına bağlı olarak üretilen farklı kulak içi işitme cihazı seçenekleri vardır. Bu tip işitme cihazları direkt olarak hastaların kulak içlerine yerleşecek şekilde tasarlanır. Bu sebeple söz konusu cihazlar, kullanıcıların kulak ölçülerinin alınmasının ardından kişiselleştirilerek üretilir. Hastaların işitme sağlıklarının standart düzeye getirilmesi ve kullanıcıların konforlu işitme deneyimleri yaşayabilmeleri için işitme cihazlarının kişiselleştirilerek üretilmesi oldukça önemlidir. Duymer, kulak içi işitme cihazlarının kişiselleştirilme işlemlerinde 3D teknolojiler kullanır ve böylece hastaların işitme deneyimlerinden maksimum verimi almalarını hedefler. 

Söz konusu işitme cihazları, hafif derece ve ileri derece fark etmeksizin her türden işitme kaybına sahip olan hastalar tarafından kullanılabilir. Kulak içi cihazlar, tamamen kulağın içinde yer alan, kulağın kısmen içinde yer alan ve kulak kepçesini dolduran işitme cihazları olarak 3’e ayrılır. Kulak içi cihazlar, hastaların kulak içlerine yerleştirildiği ve herhangi bir dış aparat bulundurmadıklarından, diğer işitme cihazlarına oranla daha estetik bir görünüme sahiptir.

Kulak Arkası İşitme Cihazı Özellikleri

Geleneksel işitme cihazı tipleri, günümüzde en çok kullanılan işitme cihazlarındandır. Bu cihazlar, kulak arkası işitme cihazı olarak adlandırılır. Söz konusu işitme cihazları, kulağın içine giren, kulak arkasında yer alan ve aradaki bağlantı olmak üzere üç farklı bölümden oluşur. İki temel cihaz parçası arasında kalan bağlantı, kişileri rahatsız etmeyecek bir kablodur ve tüp olarak adlandırılır. Diğer iki cihaz parçası ise ana gövde ve hoparlör olarak anılır. Kulak arkasına yerleştirilen bölüm gövde, kulak içine yerleştirilen kısım ise hoparlördür. Ana gövde, içerisinde mikrofon, amplifikatör, ana işlemci ve pil gibi elektronik bileşenleri barındırır. 

Bazı kulak arkası işitme cihazlarının üzerinde ses ve program değişikliklerinin yapılmasını sağlayan tuşlar da bulunabilir. Kulak arkası cihazlar, cihazı kullanacak herkesin kullanımına uygun olabilmesi amacıyla kubbe ile birlikte kullanılır. Kubbe, hastaların kulak kalıplarının alınması sonucu kişiye özel olarak üretilir.

Kulak İçi ve Kulak Arkası İşitme Cihazı Ortak Yanları

Kulak içi ve kulak arkası cihazlar, farklı yazılım ve donanım özelliklerine sahip olsalar da kulak içi ve kulak arkası işitme cihazı ortak yanları, tahmin edildiğinden daha fazladır. Bu doğrultuda söz konusu cihazların sahip oldukları ortak özellikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Her iki cihaz da işitme sağlığı sorunlarından şikayetçi olan hastalar tarafından kullanılır. Bu doğrultuda kişilerin cihaz satın almadan öncelikle uzman doktorlara başvurmaları  ve ilgili cihazları kullanıp kullanamayacaklarını öğrenmek için bilgi almaları gerekir.
  • Cihazlar, kullanıcılara konforlu bir işitme deneyimi sunmak amacıyla kişiselleştirilir. Bu doğrultuda her iki işitme cihazı da hastaların kulak kalıplarının alınmasının ardından üretilir. 
  • Kulak içi ve kulak arkası cihazların bazı modelleri cep telefonları ile uyumludur. 
  • Her iki cihazda da kulağın iç kısmına yerleştirilen bir parça bulunur. 

Kulak İçi ve Kulak Arkası İşitme Cihazı Farkları

Cihazlar, bazı özellikleri doğrultusunda birbirlerinden farklılaşırlar. Buradan hareketle kulak içi ve kulak arkası işitme cihazı farkları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kulak içi cihazlar kulağın iç kısmına yerleştirilir ve dışarıdan ilk bakıldığında göze çarpmaz. 
  • Kulak arkası cihazlar ise kulağın iç ve dış kısmına yerleştirilen parçalardan oluşur. 
  • Kulak içi cihazlar, kanal içi işitme cihazları, dip kanal işitme cihazları ve mikro işitme cihazları olmak üzere 3 farklı çeşide sahiptir. 
  • Kulak arkası cihazlar ise hoparlör kulak arkası işitme cihazları, mini kulak arkası işitme cihazları ve standart kulak arkası işitme cihazları olarak 3’e ayrılır. 
  • Kulak içi işitme cihazları oldukça küçük boyutlardadır.
  • Kulak arkası cihazlar ise kulak içi cihazlara oranla daha büyüktür. 
  • Kulak içi cihazların pil süresi, kulak arkası cihazlara oranla daha kısadır. 

İşitme Cihazı Tercih Ederken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

İşitme cihazı tercih edecek olan kullanıcılar, öncelikle sadece kendi kararları doğrultusunda işitme cihazı satın almamaları gerektiğini bilmelidirler. İşitme sağlığında herhangi bir sorun olan hastalar, öncelikle uzman doktorlara başvurmalıdır. Bazı işitme kaybı durumlarında kişilerin işitme cihazı kullanmalarına gerek kalmayabilir. Doktor kontrolünden geçen ve işitme cihazı kullanması tavsiye edilen kişiler, Duymer şubelerine başvurabilir ve işitme cihazları hakkında bilgi alabilirler. İşitme cihazı seçecek olan bireyler, yaş, işitme sağlığı, kulak tipi ve ekonomik durum gibi kriterler doğrultusunda tercihte bulunurlar. 

İşitme cihazı kullanırken dış görünüşlerinde herhangi bir değişiklik olmasını istemeyen bireyler, kulak içi cihazları tercih edebilirler. Kulak içi cihazlar, sahip oldukları küçük boyutlar sayesinde dışarıdan bakıldığında neredeyse görünmezler. Geleneksel cihazlar kullanmak isteyen ve ses ayarlarını direkt olarak cihaz üzerinden yapmak isteyen kullanıcılar ise kulak arkası cihazları tercih edebilirler. 

DİĞER MAKALELER

Whatsapp Hattı HEMEN ARAWHATSAPP