Çift taraflı işitme cihazı kullanmak neden faydalıdır

Bilateral işitme kaybı ya da diğer adıyla çift taraflı işitme kaybı, kişilerde en çok görülen işitme rahatsızlıklarındandır. İşitme kaybı sorunları, kişilerin yaşamlarında çeşitli problemlerin ortaya çıkmasına sebep olabilir. İşitme, gündelik ve iş hayatı için hayati önem taşıdığından, işitme kaybı yaşayan kişiler, hayatlarına normal bir şekilde devam etme konusunda birtakım problemler yaşayabilirler. İşitme kayıpları tek bir kulaktaki işitme duyusunun kaybedilmesi doğrultusunda ortaya çıkabildiği gibi, bireylerde çift taraflı işitme kaybının da gözlenmesi mümkündür. 

Bilateral hastalığı nedir? sorusunun cevabı ise şu şekilde verilebilir: Bilateral işitme kaybı olarak bilinen çift taraflı işitme kaybı, her iki kulakta da işitme sorunlarının yaşanması durumu olarak özetlenebilir. 

Bu şikayete sahip olan kişiler, uzman doktorlara danışmalarının ardından çift taraflı işitme cihazı kullanmaya yönlendirilebilirler. Çift taraflı işitme cihazı, hastaların her iki kulaklarında kullanılan bir işitme cihazı türüdür. Bu cihazlar aracılığıyla her iki kulakta da gürültü, çınlama ve uğultu gibi istenmeyen sesler engellenir. Çift taraflı cihaz, gürültülü ortamlardaki seslerin daha iyi anlaşılabilmesini mümkün kılarken seslerin, bulunulan ortamın hangi yönünden geldiğinin de daha kolay tespit edilebilmesini sağlar. Çift taraflı işitme kaybı yaşayan hastalar, tek taraflı işitme cihazı kullanmaları durumunda  birtakım sorunlar yaşayabilirler. Böylesi durumlarda kişilerin işitme cihazı takılı olmayan kulaklarında uğultu ve çınlamalar oluşabilir. Bu tür istenmeyen seslerin bir kulakta olmayıp diğer kulakta olması, oldukça rahatsız edici olabilir. Buradan hareketle söz konusu rahatsızlığı yaşayan kişilerin doktor tavsiyesi doğrultusunda çift taraflı işitme cihazları kullanmaları tavsiye edilir. 

Bilateral İşitme Kaybı Nedir?

Bilateral işitme kaybı nedir sorusu, işitme kaybı yaşayan hastalar tarafından sıkça sorulan bir sorudur. Her iki kulakta da işitme kaybının ortaya çıkması durumu, çift taraflı ya da bilateral işitme kaybı olarak adlandırılır. İşitmenin çift taraflı olarak kaybedilmesi, gündelik yaşamın hemen her alanında kişilerin zorlanmalarına sebep olur. Söz konusu problemi yaşayan kişiler, diğer insanlarla iletişim kurmakta, ortamda bulunan sesleri ayırt etmekte ve sesin hangi yönden geldiğini anlama konusunda birtakım sorunlar yaşayabilirler. Bu tür sıkıntılarla yaşamak istemeyen bireyler, işitme kaybı yaşadıklarını hissettikleri an hastanelere başvurmalıdırlar. 

Muayene olmanın geciktirilmesi, her iki kulaktaki işitme kaybının daha ciddi seviyelere ulaşmasına sebep olabilir. Bu durumun bir sonucu olarak kişilerin her iki kulaklarında da kalıcı işitme kayıpları yaşanabilir. Bunun yanı sıra muayene ve tedavi işlemlerinin geciktirilmemesi, ilgili sorunun daha hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulabilmesini sağlayabilmektedir. Bilateral işitme kaybı, uzman doktorların tavsiyeleri doğrultusunda bilateral işitme cihazı kullanımı ile ortadan kaldırılabilmektedir. Duymer,  işitme kaybı yaşayan kişilere yardımcı olmak amacıyla bünyesinde birçok farklı işitme cihazı seçeneği barındırır. Çift ya da tek taraflı işitme kaybı yaşayan kişiler, doktorları ile iletişime geçmelerinin ardından Duymer şubelerine başvurarak, kendi işitme sağlıkları için uygun olan işitme cihazları hakkında bilgi alabilirler. Duymer’de bulunan çift taraflı işitme cihazları, sahip oldukları üstün teknoloji ve gelişmiş yazılımsal ve donanımsal özellikleri ile işitme sorunları yaşlayan kişilerin problemlerini çözmeye yönelik olarak geliştirilmiştir. 

Bilateral İşitme Kaybında Tek Taraflı Cihaz Kullanmak

Çift taraflı işitme cihazı ya da diğer adıyla bilateral işitme cihazı, bilateral işitme kaybı yaşayan kişilerin daha sağlıklı işitme deneyimleri yaşayabilmelerine olanak tanır. Çift taraflı işitme cihazı, hastaların her iki kulaklarına da takmak durumunda oldukları işitme cihazlarındandır. Teknolojinin gelişmesi ve bu sayede günümüzde işitme cihazlarının daha etkili ve ufak boyutlarda olması, bireylerin ilgili  cihazları kullanmalarını kolaylaştırmıştır. Bilateral işitme cihazları, sahip oldukları küçük boyutlar sayesinde kişilerin fiziki görünüşlerini bozmadan kullanılabilirler. 

Her iki kulakta da işitme sorunları yaşayan kişilerin tek taraflı işitme cihazı kullanmaları, kişilerin diğer kulaklarında sağlıksız ve rahatsız edici durumların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Çift taraflı işitme kaybı olup tek taraflı cihaz kullanan kişiler, kalabalık bir ortamda konuşma ve bu ortamdaki diğer sesleri anlama konusunda zorlanırlar. Söz konusu hastaların tek taraflı işitme cihazı kullanmaları, kişilerin aynı zamanda seslerin hangi yönden geldiğini ayırt edememelerine de neden olur. Bu sebeple Bilateral işitme kaybı olan hastaların çift taraflı işitme cihazları kullanmaları gerekir. 

Çift Taraflı İşitme Cihazı Kullanmanın Zararları Var Mıdır?

Bilateral işitme cihazı kullanımı olmasa da, bilateral işitme cihazının yanlış kullanımı, kişilerin işitme duyularının zarar görmesine sebep olabilir. İlk olarak işitme cihazı kullanımının yalnızca kişisel kararlar doğrultusunda alınmaması gerektiğinin altının çizilmesi oldukça önemlidir. İşitme cihazları, kulaklarındaki işitme kaybı sorunlarını işitme cihazı kullanımı ile giderebilecek hastalar tarafından kullanılmalıdır. Bu kararın verilebilmesi için hastaların steril ve profesyonel hastane ortamında, uzman doktorlar tarafından muayene edilmeleri gerekir. Bilateral işitme kaybı, her iki kulakta yaşanan bir tür işitme kaybı olduğundan, bu işitme kaybı sorunu çift taraflı işitme cihazlarının yardımıyla çözülebilir. 

Çift taraflı işitme cihazı, her iki kulakta yaşanan işitme kayıplarının önüne geçerek kişilerin gündelik hayatlarında daha rahat ve kaliteli yaşamlar sürmelerini sağlar. Buradan hareketle çift taraflı işitme cihazlarının, söz konusu cihazları kullanmaya uygun işitme sorunlarına sahip olan hastalar tarafından kullanıldıkları takdirde, kişilerin sağlıklarına herhangi bir olumsuz bir etkide bulunmadıkları söylenebilir. 

Çift Taraflı İşitme Cihazı Kullanmak Neden Faydalıdır?

Ortam ve insan seslerinin sağlıklı bir şekilde anlaşılabilmesi için insanların her iki kulaklarına da ihtiyaçları vardır. Çift ya da tek taraflı işitme kaybı sorunları ile yüzleşen kişilerin bu sebeple birtakım sorunları olabilir. Duymak da görmek gibi insanın olmazsa olmaz bir duyusu olduğundan, işitme sorunu yaşayan kişilerin sosyal ve psikolojik açından ilgili olumsuz durumdan etkilenmesi oldukça doğaldır. Bu sorunun belirtilerinin kendisinde olduğunu düşünen her birey, durum hakkında endişelenmekle zaman kaybetmek yerine acilen uzmanlara başvurmalıdır. Doktorlarından işitme cihazı kullanabileceği yönünde onay alan kişiler, Duymer şubelerine başvurabilirler. 

Duymer bünyesinde yer alan çift taraflı işitme cihazları, kişilerin daha sağlıklı işitme duyularına sahip olmalarını sağlayarak onların yaşam kalitesini arttırmayı hedefler. Çift taraflı işitme cihazları, çift taraflı işitme kaybı yaşayan bireylere birçok farklı yönden yarar sağlar. Bu yararlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Çift taraflı işitme cihazı, gürültülü ortamlarda konuşmaların daha iyi ve net şekilde duyulabilmesini ve anlaşılabilmesini sağlar. 
  • İşitme daha zahmetsiz ve akıcı şekilde gerçekleşir.
  • Dengeli işitme mümkün kılınır.
  • Ortamdaki sesler ve bu seslerin yönü, kişiler tarafından daha net bir şekilde anlaşılır.
  • Daha yumuşak ve daha iyi bir ses kalitesi sunar. 
  • Her iki kulağın da aktif olarak işitebilmesine olanak sağlayarak daha kaliteli bir iletişime zemin hazırlar. 
  • İşitme sorunlarının yaşandığı zamanlara kıyasla kişilere daha geniş bir işitme aralığı sunar.
  • Kulak tembelliğinin azaltılmasını sağlar.
  • Çift taraflı işitme cihazları, kişilerin kulaklarını ve beyinlerini yormadan çalışır ve böylece eskiye oranla daha kaliteli bir işitmeyi mümkün kılar.

Buradan hareketle çift taraflı işitme cihazlarının, her iki kulak tarafından alınan ses sinayallerini  arttırdığı ve böylece kişilere daha kaliteli yaşamlar sunduğu söylenebilir.

 

DİĞER MAKALELER

Whatsapp Hattı HEMEN ARAWHATSAPP