Mastoid, kulak zarının arkasında bulunan bir kemik parçasıdır ve hava dolu boşluklara sahiptir. Bu boşluklar, orta kulak ve sinüsler ile bağlantılıdır. Bu rahatsızlık genellikle çocuklarda görülür, fakat her yaşta insanı etkileyebilme ihtimali de vardır. Mastoidit belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kulak ağrısı
  • Ateş
  • Kulakta sıvı veya irin akıntısı
  • Baş ağrısı
  • İşitme kaybı
  • Kulak çevresinde şişme

Mastoiditten şüpheleniliyorsa  kulak kemiğinin bilgisayarlı tomografisi, kan testi ve kulaktaki sıvının kültürü ile teşhis kesinleştirilebilir. Mastoidit, tedavi edilmediği takdirde kişilerde ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına yol açabilir.

Buradan hareketle, ilgili rahatsızlık tedavi edilmediğinde menenjit, beyin absesi, yüz felci, işitme kaybı ve sinüs trombozu gibi olumsuz etkiler ortaya çıkar. Mastoiditin tedavi yöntemlerine bakarsak, antibiyotikler hem akut hem de kronik mastoiditlerin tedavisinde kullanılan başlıca yöntemlerden biridir.

Tedavi, genellikle oral veya intravenöz antibiyotiklerle birlikte ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler gibi semptomatik tedavileri içerir. 

Bununla birlikte Miringotomi ve Mastoidektomi adı verilen ameliyat seçenekleri de düşünülebilir.  

Orta kulaktaki basıncı azaltmak ve kulaktaki sıvıyı boşaltmak için kulak zarına delik açılır, deliğin kapanmasını önlemek için tüp yerleştirilir. Bu işleme miringotomi denilmektedir.

Bunların yanı sıra, ciddi vakalarda doktorlar cerrahi müdahaleye başvurabilirler.

Mastoidit, erken teşhis ve tedavi ile çoğu durumda başarıyla tedavi edilebilir. Fakat tedavinin geciktirilmesi halinde hastalar, daha zor zamanlar yaşayabilirler.

Bu sebeple mastoidit belirtieri gösteren kişilerin en kısa sürede uzman bir doktora başvurması önerilir.

Mastoidit Neden Ortaya Çıkar?

Orta kulak, kulak zarı arkasında yer alan ve hava dolu bir boşluk olan bir yapıdır. Orta kulak enfeksiyonu, genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları ya da grip gibi viral enfeksiyonlarla başlar.

Bu enfeksiyonlar, burun ve boğazda yer alan östaki borusunu tıkar ve orta kulaktaki basıncın artmasına ve ilgili bölgede sıvı birikmesine neden olurlar. Bu sıvı birikimi, orta kulağın arkasındaki mastoid hücrelerine de yayılır ve enfeksiyon bu bölgede gelişir.

Mastoidit, enfekte olan hücrelerin iltihaplanması durumu ile karakterizedir.

Mastoidit, nadir olarak kafa travması, kemik anomalileri, bağışıklık sistemi problemleri ya da cerrahi komplikasyonlar gibi durumlar doğrultusunda da ortaya çıkabilir.

DİĞER MAKALELER

Whatsapp Hattı HEMEN ARAWHATSAPP