Hemen hemen tüm ses dalgaları, her sesin benzersizliğine katkıda bulunur.
Nasıl duyduğumuzu anlamak için, önce seslerin havada dolaşan görünmez titreşimler olduğunu bilmeniz gerekir. Birisi konuştuğunda, ağaç yaprakları hışırdıyor, bir telefon çalıyor ya da başka bir şey ses yaratıyor, her yönden havaya titreşimler gönderiliyor. Onları ses dalgaları olarak tanıyoruz.
Hemen hemen tüm ses dalgaları benzersizdir. Bu yüzden her insan ya da şey farklı geliyor ve neden bir kişi ya da şey her zaman aynı görünmüyor? Bazı ses dalgaları yüksek perdeli veya düşük perdeli, yüksek sesli veya yumuşak olabilir.
Kulaklarımız ses dalgaları yakaladığında, onları beyinlerimizin anlayabileceği mesajlara dönüştürürler. Ne kadar iyi yakalanırlar ve beynimize ne kadar açık bir şekilde gönderilirler? Bu, kulaklarımızın ne kadar iyi çalıştığına bağlıdır.
Kulağın Bölümleri
Kulakta üç ana bölüm vardır:
Dış kulak: Dış kulak ses dalgalarını yakalar ve onları orta kulağa yönlendirir.
Orta kulak: Orta kulak havadaki ses dalgalarını, daha sonra iç kulağın sıvılarına aktarılan mekanik basınç dalgalarına aktarır.
İç kulak (koklea): Basınç dalgalarını beynimizin anlayabileceği ses sinyallerine dönüştürür.
Doğal olarak duymak için, her bölümün düzgün çalışması gerekir.
Doğal İşitme Nasıl Çalışır?
İşitmenin nasıl çalıştığına dair diyagram aşağıdaki gibidir:
1- Sesler kulak kanalına giriyor
Ses dalgaları kulak kanalından geçer ve kulak zarına çarpar.
2- Kulak davul ve işitme kemikleri titreşim
Bu ses dalgaları kulak zarına ve orta kulaktaki üç kemiğe (kemikçikler) titreşir.
3- Sıvı iç kulaktan geçer
Titreşimler, sarmal şekilli iç kulaktaki sıvının içinden - koklea olarak bilinir - taşınır ve kokleadaki küçük tüy hücrelerinin hareket etmesine neden olur. Saç hücreleri hareketi algılar ve işitme siniri için kimyasal sinyallere dönüştürür.
4-İşitme sinirleri beyne iletişim kurar
İşitme siniri daha sonra bilgiyi, ses olarak yorumlandığı elektriksel impulslarla beyne gönderir.
Kaynakça
“How Do We Hear?” National Institute of Deafness and Other Communication Disorders, U.S. Department of Health and Human Services, https://www.nidcd.nih.gov/health/how-do-we-hear.
“How the Ear Works.” How the Ear Works | Johns Hopkins Medicine, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/how-the-ear-works.