Neden işitme testi yapılır?
İşitme testleri hastaların muhtemel bir işitme kaybının derecesinin ve şiddetinin belirlenmesi,duyduğu seslerin hassaslığının ölçümümünü ve buna bağlı olarak kullanması gereken işitme cihazının ,kullanılması amacıyla yapılan,yaklaşık 20- 30 dakika süren testlerdir.
Bir İşitme Testinde Ne Olur?
Bir işitme testi, bir kişinin işitme kaybından muzdarip olup olmadığını ve ne ölçüde olduğunu belirleyen bir dizi farklı muayeneden oluşur. İşitme uzmanı, işitme testini gerçekleştirmeden önce, ilk olarak işitme duyunuzla ilgili bazı soruları sorarak değerlendirmeye başlayacaktır. Bu sorular; işitme kaybınızı nasıl yaşadınız? Gürültüye veya başka olaylara maruz kaldınız mı?, Ailenizdeki kişiler işitme kaybından muzdarip mi? gibi sorulardır.
İşitme Testinde İlk muayene
İşitme uzmanı/ KBB hekimi, kulaklarınızı otoskop olarak adlandırılan özel bir cihazla inceleyerek analiz etmeye başlayacaktır. Bu muayene ile işitme uzmanı, kulak kanalında veya kulak zarında herhangi bir sorun olup olmadığını öğrenebilmektedir
Yapılan bu muayeneden sonra, işitme test edilir. Bu muayene, arka plan gürültüsü olmayan sessiz veya özel bir ses geçirmez odada gerçekleşir.
İşitme testleri, bir odyometrist tarafından yapılan, kişinin ne kadar ses işitebildiğini analiz etmeye yarayan testlerdir. Hastanın işitme testi yaptırmasının gerekli olup olmadığı durumuna Kulak – Burun – Boğaz hekimi karar verir. Odyometri testleri kulaktaki işitme kaybının test edilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
ODYOMETRİK MUAYENE
İşitmenin ölçülmesi ve işitme fonksiyonlarının analiz edilmesine odyometrik muayene denir. Bu ölçümlerde kullanılan cihazlara ise odyometre denir.
Duymer işitme merkezi olarak sizlere bir kaç soru ile işitme testi, hazırladık. Bu testimizin sonucu resmi bir sonuç değildir ve işitme probleminizi anlamak için kesinlikle alanında profesyonel hekimlere başvurmanız veya Duymer işitme merkezini ziyaret edip muayne olmanız gerekmektedir. İşitme testi, birçok şekilde yapılmaktadır, hastaya belirli tonlarda ses dalgalarını dinleterek işitme kaybı seviyesi mümkün olduğunca anlaşılabilir. İşitme merkezi muaynelerinde ise hem işitme kaybı derecenizi anlamak için ses dalgaları dinletilir hem de kulak içi kanalınızın durumu kontrol edilir kulağınız detaylı bir şekilde hekim tarafından incelenerek işitme kaybı dereceniz saptanır.
Online işitme testi, konumuza dönecek olursak, sizlere bir takım sorular sorarak puanlama yapmaktayız ve bu puana göre iyi işitme, orta işitme ve işitme kaybı, olarak adlandırdığımız üç sonuçtan birine sahip olacaksınız fakat konunun başında belirttiğimiz gibi bu test sadece muhtemel işitme kaybı derecenizi belirtmektedir. Gerçekten işitme kaybınızın olduğunu düşünüyorsanız en kısa sürede bir hekime başvurmanız gerekir.